USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Волинські мисливці полювали за давніми звичаями

6 Березня 2013 10:04
На Волині відтворили полювання за давніми звичаями.

Про це повідомляє «Перший Національний».

Так, місцеві лісівники стурбовані тим, що нині мисливство набуло споживацького характеру. Тому й вирішили відроджувати традиції. Досвіду набували за кордоном.

Зокрема мисливський ріжок є обов'язковим атрибутом на полюванні. Перше, що виконують сурмачі – «Привітання мисливців». Загалом основних мелодій - не менше 12-ти. Віднайти їх допомагали колеги з-за кордону.

Поряд із сурмачами знаходиться настил із ялинкових гілок, куди після завершення полювання викладають здобуту дичину.

Заступник начальника відділу Волинського облуправління лісового та мисливського господарства Руслан Люшук розповів, що це символізує прощення перед вищими силами та богами за забрані душі тварин. Він наголосив, що мисливці звикли ставитись до дичини як до предмету споживання, і забувають, що це ще й надбання природи, яке потрібно шанувати.

Далі кожен мисливець витягує номер вишки, на якій чекатиме на здобич. Після мелодії сурм за справу беруться загоничі, які вигуками спрямовують тварину у сторону мисливців.

Жоден звір цього разу не постраждав - полювали на них лише фото- та відеокамерами. Лісники зізнаються: аби підготувати звірів до мисливського сезону, що триває кілька місяців, - працюють цілий рік.

Директор ДП «Звірівське мисливське господарство» Андрій Шпорук:

«Починаючи буквально з перших днів весни - зійшов сніг, і ми створюємо кормові поля, сієм, засіваємо, наприклад, овес, ярими зерновими, кукурудза. А далі пішла охорона.»

У цьому господарстві нині більше тисячі тварин: олені плямисті, благородні, козулі, вепри, лосі тощо. Полювання потрібне для контролю їх кількості, інакше лісу загрожує небезпека.

Начальник Волинського ОУЛМГ Богдан Колісник пояснив: «Якщо умовно лосів на 1000 гектарів повинно бути 5-6, кабанів - порядка 16 голів, оленів - до 30 голів. Якщо чисельність починає рости, ясно, що тоді починають наносити шкоду, але все це регулюється відстрілом.»

Вести мисливське господарство - справа недешева. Торік в області на це витратили 5 мільйонів гривень. А повернули всього 10% від цієї суми за рахунок продажу мисливських ліцензій та послуг єгерів під час полювання. Тому в обласному управлінні лісгоспу мають намір здавати в оренду угіддя - аби приватники самі розводили дичину. Однак, обіцяють, що держава контролюватиме таку діяльність.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus