USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Попри травми війни, волиняни зберігають чистоту поранених душ, - психотерапевт

31 Серпня 2015 08:49
Про проект психологічної реабілітації бійців АТО «Зігрій душу», про його мету та методи, розповідає на офіційній сторінці Ковельського центру допомоги 51 ОМБр у мережі ФБ кризовий військовий психотерапевт Олена Снісаревська. Фахівець має великий досвід роботи з військовими, які пройшли жахи війни.

«Проект «Зігрій душу» - це не зовсім типовий проект з реабілітації бійців АТО. І справа не в тому, що психологічна частина програми тісно пов'язана з різними арт-терапевтичними методами.І не в тому, що хлопців приймають у прекрасних, гарних місцях, де здається, що зцілює сама природа.Напевно, справа в тому, що кожен, хто працює з хлопцями дійсно прагне зігріти їх душу», - йдеться у повідомленні.

Зі слів волонтерів і фахівців, які працюють у проекті «Зігрій душу», головна мета їхньої роботи - вказати хлопцям шлях до реадаптації, до використання в мирному житті нових якостей, які вони відкрили в собі на війні. Адже, на думку психотерапевта Олени Снісаревської, як не парадоксально, але війна не тільки забирає багато чого, вона і дає - дає можливість переоцінити своє місце в житті, дає стійкість, відважність і мудрість справжнього чоловіка– воїна.

«Багато фахівців (і не тільки вони) зараз обговорюють так званий «в'єтнамський», «афганський» синдром, або ПТСР, забуваючи про одне - всі ці синдроми солдати набували, коли вели бойові дії на чужій землі.Наші воїни - на своїй, рідній землі, вони її захищають і продовжують відбивати атаки ворога. У цьому - головна відмінність.Безумовно, травми війни є, хлопці їх стійко переносять, зберігаючи чистоту поранених душ і сердець. Але, не заперечуючи негативний вплив військових дій на психо-емоційний стан бійців, все ж у всіх реабілітаційних програмах слід враховувати саме настрій наших воїнів, їхнє бажання відстояти свободу і незалежність нашої країни.

Я, як психолог, психотерапевт, який має досвід роботи з «атомниками» більше року, вважаю, що більшості з бійців потрібне специфічне «перезавантаження», тому що практично всі вони потрапляли в мирне життя, минаючи адаптаційні етапи. Я б назвала такий «стрибок» з війни в цивільне середовище своєрідним психологічним декомпресійним синдромом, майже як у водолазів, тільки на іншому, психічному рівні... Саме цю «декомпресію» ми і нейтралізуємо, за допомогою дуже коректних, недирективних методів, і тільки тоді, коли самі хлопці вже готові. Це і є повага до них, це наше тепло, яке ми передаємо їм, нашим рідним захисникам», - розповідає психотерапевт.

Жінка каже, що мала честь познайомитися з прекрасними людьми, хлопцями - зовсім молодими і такими, які, незважаючи на вік і досить пристойні умови життя, пішли на війну. Вона говорить, що після роботи з ними, обличчя воїнів світлішають, змінюється вираз очей.

«Ми були разом ці 5 днів, і я вдячна за це вам - Руслан, Олексій і ще Олексій, Микола і ще Миколо, Богданчик, Саша і ще Саша, вам - Ігор і Ігор,Олежка, Андрій і Андрій. Проект буде жити до тих пір, поки не «зігріються» всі ті, хто потребує нашої підтримки», - впевнена Олена Снісаревська.

До слова, на початку серпня проект «Зігрій душу» оголошував набір на реабілітацію військових АТО.

Заїзд відбувся за фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Раніше завдяки фінансовій підтримці Фонду психологічну та емоційну реабілітацію бійці отримали на базі санаторію «Пролісок», у Буковелі та наЕко-Курорті «Ізкі».

Нагадаємо,Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що у травні проект «Зігрій душу» з психореабілітації бійців АТО, які пройшли пекло війни, представили в Брюсселі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus