USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Волинянин видав книгу про Небесну Сотню

19 Лютого 2016 18:03
Події, що відбувалися в Києві у січні-лютому 2014 року в ході Революції Гідності, залишаться в історії народу назавжди, адже чергова спроба українців бути вільними та визнаними, вибухнула новими смертями патріотів.

Сергій Нігоян, Михайло Жизневський, Юрій Вербицький, Роман Сеник - вірменин, білорус, українець... Для кожного з них Україна стала справжньою Батьківщиною. Це перші жертви Майдану, які піднялися за вільну людину у вільній країні і були жорстоко покарані на смерть кривавою рукою російського агресора. Та їхня загибель, як і смерть тих українських патріотів, яких ми іменуємо сьогодні Небесною Сотнею, не була марною – вони змінили курс розвитку нашої держави і розбудили в кожному з нас справжнього українця.

Активним учасником Революції Гідності 2013-2014 років був і наш поет-земляк, вчитель Навізької загальноосвітньої школи Рожищенського району Олексій Будчик. Хоч вчительська робота не дозволяла затримуватись на Майдані надовго, але їздив до Києва Олексій Миколайович не один раз, бо мав чітку громадянську позицію, та й несила було лише за телевізійними новинами спостерігати за тими переломними подіями, що відбувалися у Києві. Назавжди у його серці залишиться дух Майдану: дух єдності та братерства, дух свободи та впевненості у необхідності змін на його початках і дух незламності та героїзму після перших розстрілів.

А ще він постійно житиме у його поетичних творах. Бо побачене та пережите нашим земляком на Майдані часто виливалось на папері поетичними рядками. Після розстрілу Небесної Сотні Олександр Будчик написав присвяту патріотам під назвою «Сотня величі і слави», справедливо зазначаючи, що пам’ять про героїв житиме у віках:

Брехні – море, правди мало

У моїй країні.

Але правда все ж повстала,

Вибралась із тіні.

З дерев’яними щитами

Правду захищали.

Накривались прапорами,

На бруківці спали.

Роздягали на морозі

Непокірних хлопців.

Був Майдан в тяжкій облозі

Чорних охоронців.

Розганяли, убивали,

Завдавали болю.

В буцегарнях катували,

Вибивали волю.

Чорні круки не вгавали,

Сонце закривали.

Але соколи злітали,

Бо вже крила мали.

Хто відчує мить польоту,

Повзати не зможе.

Та забрав героїв роту

Ангел в Царство Боже.

Сотня величі і слави

Жити вічно буде.

Сотню вільної держави

Не забудуть люди.

З початком військових дій на сході Олексій Будчик розпочинає активну волонтерську діяльність, бо впевнений, що лише разом ми можемо перемогти ворога. Розпочинає з малого – гуртує навколо односельців, збирають продукти на підтримку землякам на Сході, як відомий бард відвідує з концертами військовий госпіталь та інше. Згодом налагоджує співпрацю з волонтерами з обласної Спілки ветеранів Афганістану і навіть вирушає з черговим вантажем допомоги в зону АТО. Побачене виливається новими поетичними рядками, де автор без прикрас змальовує реальні картини військових буднів, розвінчує політиків-запроданців та засуджує загарбницьку політику Путіна. Окремі поезії та пісні написані російською мовою. Як зазначає автор, «після спілкування з жителями Донбасу, які в переважній більшості російськомовні, і їм хотілось донести правду».

Понад сотня творів, написаних з початку Майдану і до сьогоднішнього дня, увійшла у нову, шосту збірку Олексія Будчика з промовистою назвою «Україна. Революція. Майдан». Невеликим накладом збірка вийшла у луцькому видавництві «Вежа-Друк» за підтримки меценатів Віктора Прокопчука та Сергія Новосада.

«У збірці «Україна. Революція. Війна» відображено героїзм і мужність українців, що вдихнули у свої груди повітря свободи. У рядках цієї книги про себе зможе прочитати і герой Майдану, що з дерев’яним щитом йшов проти найманих снайперів, і кіборг Донецького аеропорту, і всі славні воїни Збройних Сил України», - зазначається у передмові до видання. Ми ж віримо, що ця невеличка збірка нашого сучасника стане літературним свідченням кривавих подій, що відбуваються в Україні нині, і допоможе увіковічнити безсмертний подвиг Героїв Небесної Сотні. Бо їх жертовна любов до України має бути вписана золотими літерами в історію її розвитку як незалежної європейської держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Zzz Показати IP 19 Лютого 2016 19:11
Хороша і правдива поезія! Молодець!
лучанин Показати IP 19 Лютого 2016 21:40
СУПЕР!!! МОЛОДЕЦЬ!!!
Грицько Показати IP 20 Лютого 2016 08:08
Сам пишу, сам читаю, в iнтернетi восхваляю.... Ну дайте копiючку!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus