USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Профіль користувача
Олена
Дата реєстрації: 10 Лютого 2018 12:31
Коментарів: 0
Олена: Доброго дня. В липні 2017 року я подала на свого колишнього чоловіка на аліменти (розлучені ми 9 років, фінансово не допомагав). Спочатку він ухилявся від утримання судових повісток і не з'являвся до суду. Коли суд виніс рішення в мою користь, то "батько" подав на перегляд справи. В судовому засіданні батько дітей власноруч написав розписку про суму, яку він зобов'язується сплачувати на двох дітей (по 1000 грн на кожну дитину). В свою чергу, я також написала розписку, що погоджуюсь на запропоновану суму. Ідентифікаційного коду відповідач не надав і був поданий запит в автоматизовану систему документообігу фіскальної служби щодо надання реєстраційного номеру картки платника податків.

11 листопада рішення вступило в законну силу, а 2 грудня було відкрито виконавче провадження. Боржник 4 січня 2018 року перерахував аліменти на суму 500 грн. У дочки проблеми з серцем. Як притягти боржника до кримінальної відповідальності або змусити виплатити заборгованість по аліментах?
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! По-перше, можна стягнути заборгованність за весь період, тобто з моменту звернення до суду із позовом. Треба "напрягати" для цього державного виконавця, котрий займається Вашим виконавчим провадженням. Згідно ч. 2 ст. 27 Конвенції про права дитини, батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. Відповідно до ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства", батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України. Також Ви можете подати заяву до поліції про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 164 КК України за злісне ухилення від сплати на Вашу користь аліментів на утримання неповнолітньої дитини.
Олена: Доброго дня. На колишнього чоловіка державний виконавець виписав ряд постанов (про арешт майна боржника, про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолодженою зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії , про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання ) через заборгованість по аліментах. Який термін оскарження таких постанов. Ці постанови оскаржуються в судовому порядку чи безпосередньо в виконавчій службі? Які наслідки для неплатника аліментів тягне за собою постанова про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами? Де має знаходитися його водійське посвідчення? Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповдіно до ст. 74 Закону України "Про виконавче провадження", рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом. Рішення, дії або бездіяльність державного виконавця також можуть бути оскаржені стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець. Рішення, дії та бездіяльність начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, можуть бути оскаржені до керівника органу державної виконавчої служби вищого рівня. Тобто у Вашому випадку такі постанови можна оскаржити лише в суді.

Рішення та дії виконавця, посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів.

Постанова про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами має наслідки вилучення працівниками полції посвідчення водія до погашення заборгованості по аліментах. Посвідчення водія після його вилучення має знаходитись в поліції.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Я думаю це може бути підставою для незадоволення судом заяви про усиновлення. Тільки ці дані слід донести до відома служби у справах дітей, а також відслідкувати питання, коли до суду буде подана заява про усиновлення, і надіслати до суду відповідні докази наявності заборгованості по аліментах, і стверджувати, що таке усиновлення носить штучний характер, і основною його причиною є зменшення Вам аліментів.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Вам слід звернутись до процесуального прокурора у кримінальному провадженні, і з’ясувати чи дійсно передано до суду обвинувальний акт щодо вашого колишнього чоловіка. Можете звернутись безпосередньо до суду для прояснення цього питання. Прокурор мав передати обвинувальний акт до суду в межах строків досудового розслідування, які в загальному порядку становлять 2 місяці з моменту оголошення про підозру.
Олена: Доброго дня. Декілька разів зверталася по власних питаннях і дуже вдячна вам за поради. Тепер хочу звернутися за консультацією для близької мені людини. Жінка проживає в приватному секторі. У неї була невелика заборгованість за газопостачання (десь 1200-1400 гривень) і її від*єднали від газопостачання _ перекрили кран на трубі і поставили пломбу. Попереджень ніяких вона не отримувала (якщо я не помиляюсь, має прийти заказний лист-попередження) і після отримання споживачем постачальнику надходить повідомлення про вручення і тільки в цьому випадку не раніше ніж через три дні і не пізніше десятиденного терміну, якщо споживач не зреагував постачальник має від*єднати його від газопостачання. В місцевому Волиньгаззбуті їй порадили оплатити 1000 гривень за повторне підключення, бо як почнеться опалювальний сезон то і 2000 і 3000 заплатить аби не замерзнути. До суду звернутися теж не варіант, так як договір з постачальником укладався в "односторонньому" порядку - свою частину договору (адже згідно законодавства він укладається в двох екземплярах) постачальник на руки не надав. Чи законними були дії контролера? Що робити в цьому випадку жінці? Чи може їй варто звернутися на урядову гарячу лінію? Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Жінці треба оплатити послуги газопостачальної організації, і подати заявку на включення. Це краще ніж мерзнути. Гаряча лінія не вирішить питання, лише суд.
Система Orphus