USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

PBU 2014-2020: завдяки участі в міжнародному проекті у 15 громад Волині залучено понад 200 тисяч євро*

22 Вересня 2021 17:36
Добігає завершення міжнародний проект технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», який стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

У проекті беруть участь 15 волинських територіальних громад та 32 польські ґміни. Проект був покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охопив прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей.

Проектом було передбачено створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням.

Читати ще: Понад 200 тисяч євро – громадам. На Волині реалізовують унікальний міжнародний проект*

Учасниками проекту від Волинської області стали Устилузька, Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська, Вишнівська, Рівненська, Голобська, Дубівська, Колодяжненська, Заболоттівська, Шацька, Любешівська, Жидичинська, Луківська громади.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Бюджет проекту – € 712 358,85, з них € 641 122,65 (90%) – грант ЄС, € 71 235,85 (10%) – кошти бенефіціарів. Волинь отримає € 209 744,0, з них € 188 769 за рахунок гранту.
Очікування від проекту: отримання унікальної можливості перейняти 100-річний досвід добровільних пожежних дружин Польщі новоствореними рятувальними підрозділами 15 тергромад Волині; зменшення смертності завдяки швидкому приїзду навчених та оснащених підрозділів на місця скоєння ДТП; зменшення кількості ДТП завдяки підвищенню культури поведінки на дорогах жителів територіальних громад (пішоходів, велосипедистів та водіїв).

І поляки, і українці визнають: безпека на дорогах є однією з найактуальніших проблем прикордонних територій, адже через посилений транспортний трафік збільшуються й ризики. Тому спільною проблемою для партнерів проекту є покращення безпеки дорожнього руху на кордоні Польщі та України.

Проблема актуальна через тривожні показники безпеки на територіях з низькою дорожньою інфраструктурою та великим транскордонним рухом. Часто важкі аварії виникають за межами міст, де розташовані служби екстреної допомоги та професійні пожежні підрозділи. А добровільна пожежна охорона, яка знає місцевість, здатна швидко дістатися до місця та надати першу допомогу. Їхнє навчання, оснащення базовим рятувальним обладнанням дозволить забезпечити швидку та професійну допомогу, що збільшить шанси на виживання потерпілих.

Читати ще: Уся надія – на рятувальників-добровольців: у 15 громадах Волині діятимуть підрозділи для порятунку життів*

20 вересня у Луцьку та Хелмі відбулася заключна конференція для учасників та бенефіціарів проекту. У зв’язку з пандемією захід відбувся у форматі відеозустрічі української та польської сторін.
Як розповіла т.в.о. директорки «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Наталія Кролік, проект дуже цікавий і актуальний. А ініціатива належить саме польській стороні.
«Учасниками проекту з українського боку є 15 територіальних громад, які практично розташовані по периметру українсько-білоруського й українсько-польського кордонів. Не секрет, що у нас рятувальні служби переважно базуються в центральних містах і селищах. І часто віддалені від центрів села не достатньо охоплені такими структурами, які могли б оперативно прибути на місце надзвичайної події, – констатувала координаторка проекту з української сторони. – Тому створення добровільних підрозділів у наших громадах є надзвичайно важливим кроком у напрямку покращення безпекової ситуації».
Координаторка проекту з польської сторони Джоанна Хомік Сущек розповіла, що над концепцією проекту почали працювати ще у 2016 році. Вже у 2018 році було підписано договір про фінансування, а у листопаді 2018-го стартувала власне реалізація проекту.
У зв’язку із пандемією проект доводилося кілька разів відтерміновувати, а деякі заходи проводити онлайн. Власне, саме через пандемічні виклики заключна конференція проекту відбулася в онлайн-форматі, хоча планували провести повноцінну зустріч української і польської сторін у Луцьку.
Нагадаємо, стартова конференція проекту відбулася наприкінці січня 2019 року у польському Хелмі, куди завітала українська делегація.
Зі слів Джоанни Хомік Сущек, в рамках проекту відбулися навчання з надання першої домедичної допомоги для 370 добровольців-рятувальників з Польщі та 100 учасників проекту з України.
Особливу роль у проекті відігравала освітня кампанія «Безпечний пішохід», у якій взяло участь близько 4500 дітей із Польщі та України. Поляки проводили заходи найперше для учнів перших класів. Українська сторона організувала кампанію для школярів початкових класів із залученням рятувальників, медиків та поліцейських.
Багато зусиль, наголосила Джоанна Хомік Сущек, довелося докласти до закупівлі рятувального обладнання. «Це був дуже довгий процес, але наразі ми вже все закупили», – зазначила вона.

Читати ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

«Також в рамках проекту було заплановано два навчальні візити до Польщі учасників з України. Щоправда, повноцінно відбувся лише перший, другий же захід через пандемію довелося проводити онлайн. Загалом вивчати польський досвід мала змогу понад сотня осіб», – зауважила пані Джоанна.
Читати ще: Місія – допомагати: у Луцьку відбулися навчання для добровільних пожежних дружин

Слід наголосити, що в рамках проекту дві польські ґміни передали два пожежні автомобілі українським колегам. У серпні 2019 року ґміна Ґлуськ подарувала Литовезькій громаді спеціалізований пожежний автомобіль. А у грудні 2019 року пожежне авто Жидичинській громаді подарувала ґміна Сенніца Ружана.

«Зараз ми готуємо договір про передачу третього пожежного автомобіля», – додала координаторка проекту з польської сторони.
У рамках проекту, зазначила Наталія Кролік, було проведено низку заходів саме навчального спрямування.
«Цьогоріч у квітні-травні близько сотні волинських добровольців із 15 громад на базі Аварійно-рятувального підрозділу спеціального призначення УДСНС пройшли навчання з надання домедичної допомоги потерпілим в ДТП, яке мало назву «Перший, хто на місці». 48-годинний навчальний курс містив теорію і практику. Після складання екзамену добровольці отримали посвідчення державного зразка. І йдеться не лише про надання допомоги потерпілим у ДТП, а й у будь-яких інших кризових ситуаціях», – зауважила вона.
У липні в Луцьку для українських добровольців провели польові навчання з використанням сучасного рятувального обладнання, під час яких професійні рятувальники демонстрували, як діяти на місці ДТП, як розрізати автомобіль, діставати потерпілих тощо. Під час навчань добровольці мали змогу відпрацювати навики реагування під час надзвичайних ситуацій транскордонного характеру.

Читати ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

Зі слів Наталії Кролік, під час реалізації проекту виникали труднощі, пов’язані зі змінами до законодавства про публічні закупівлі. Вчасно провести закупівлю рятувального обладнання завадило оскарження тендерних процедур, нині процес триває.
«Волинські громади вже отримали сертифіковані медичні сумки-укладки з комплектацією, медичні ноші та рятувальні жилети. Наразі ще відбувається закупівля рятувального обладнання. Це комбінований інструмент, а саме ножиці-розширювачі на акумуляторах, які необхідні при порятунку постраждалих у ДТП», – уточнила Наталія Кролік.

Як наголосила директорка секретаріату «Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Буг» Галина Грабарчук, яка є керівницею проекту з польської сторони, позитивом від проекту стало й те, що деякі ґміни та громади започаткували партнерську співпрацю. Вона висловила сподівання, що надалі це співробітництво тільки поглиблюватиметься.
«Попри те, що для нашої держави діяльність добровільних рятувальних дружин не є чимось новим, цей проект для нас теж є новим досвідом та дуже корисний. Дякую усім бенефіціарам за важку працю», – зазначила вона.

Менеджер проекту від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк наголосила на тому, що проект для України унікальний, адже чи не вперше на такому серйозному рівні піднімається вкрай важливе питання – створення добровільних рятувальних підрозділів у громадах, зокрема у сільській місцевості.
«Наші добровольці – це ті люди, які першими прибуватимуть на місце надвичайної події, аби надати допомогу. Йдеться передусім про допомогу потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах, саме на це спрямований проект, – зауважила вона. – Бути першопрохідцями непросто, але дуже почесно. Та попри всі виклики, з якими нам довелося зіштовхнутися, проект успішний, а це головне».
Читати ще: Скільки коштує життя українця, втрачене в ДТП, і для чого державі знати цю цифру

Також Лариса Тарасюк додала, що одним із важливих напрямків проекту була освітня кампанія «Безпечний пішохід» серед учнів початкових класів усіх 15 громад. Крім того, в рамках кампанії відзняли навчальний відеролик. Ще один відеофільм було знято загалом про реалізацію проекту.
«Діти отримали практичні знання із дотримання правил дорожнього руху та поведінки в різноманітних екстремальних ситуаціях. Все відбувалося в ігровій формі, у невимушеній атмосфері, відтак школярі отримали надзвичайні емоції, а в такий спосіб знання та навички засвоюються значно краще. Тим паче, що дітлахи мали змогу поспілкуватися з реальними патрульними поліцейськими, медиками швидкої допомоги, рятувальниками. Усі ці служби приїздили до них на службових автомобілях, демонстрували їхнє начиння, пояснювали, що і як працює, – відзначила вона. – Тому враження направду незабутні, а ефект від освітньої кампанії, безумовно, напрочуд позитивний. Громадам, школам, учителям дуже сподобався цей етап проекту».
Вкрай позитивно оцінює проект начальник Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Волинській області Володимир Грушовінчук.
«У Польщі є державна пожежна охорона і є добровільні пожежні формування. На території Волині існує 24 підрозділи державної пожежної охорони, в основному у містах і колишніх районних центрах. Крім того, на території Волинської області існує 101 підрозділ місцевої пожежної охорони, який утримується коштом органів місцевого самоврядування. В рамках децентралізації в нашій області створено 54 територіальні громади, і в 41 тергромаді існують підрозділи місцевих пожежних команд, які займаються ліквідацією пожеж і всіх надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру, – повідомив він. – Завдяки цьому проекту представники громад, добровольці, пройшли фахові навчання на базі нашого навчального пункту. Безумовно, це значно полегшить роботу наших рятувальних підрозділів у громадах, у сільській місцевості, оскільки до місця надзвичайної ситуації іноді доводиться діставатися і по 20-30 кілометрів, все це час. А в надзвичайній ситуації кожна хвилина має значення, діяти потрібно негайно. Тому якщо на місцях ці добровольці будуть вчасно і оперативно реагувати, то це значно допоможе місцевому населенню».
Голова Дубівської громади Роман Троцюк переконаний, що пріоритетним для кожної громади має бути питання безпеки.
«Ми всі хочемо жити комфортно. А комфортно там, де безпечно, – вважає він. – Для нашої громади участь у проекті дуже цінна. Ми отримали і досвід, і знання, і матеріальні ресурси, а головне – започаткували створення добровільного рятувального підрозділу. Звісно, це складний процес. І триватиме він, гадаю, багато років, адже в Україні не так просто цей задум втілити. Та ми мусимо брати приклад із сусідів поляків, у яких це вже столітня традиція».


«Взагалі у нашій громаді є місцева пожежна охорона, яка виїздить на пожежі. Але відтепер є і добровольці, їх у нас семеро. Вони пройшли навчання в рамках проекту, отримали позитивні враження, а особливо були в захваті від навчань із надання першої домедичної допомоги. Дай Боже, якомога рідше застосовувати ці знання і вміння на практиці, але треба вміти прийти на допомогу людям», – зауважив він.
Водночас Роман Троцюк наголосив, що рятувальне обладнання, яке громади отримають в рамках проекту, не так вже й просто задіяти у надзвичайній ситуації.

«Цього недостатньо для повноцінного порятунку. Треба мати комплекс засобів, які допоможуть швидко і якісно надати допомогу потерпілим у ДТП. Треба мати і автомобіль для виїзду на такі надзвичайні події. Тому в майбутньому мусимо дбати про матеріально-технічну базу, – констатував очільник громади. – Надалі, вважаю, цим питанням повинна зайнятися держава. Було б добре, якби Державний фонд регіонального розвитку підтримав громади в питанні фінансування і розвитку добровільних рятувальних підрозділів. Це побудова центрів безпеки, як у Польщі, їх оснащення, підтримка цих структур. І тоді це, безумовно, даватиме позитивний безпековий ефект».
Голова Луківської громади Анатолій Климук також надзвичайно задоволений участю в міжнародному проекті технічної допомоги.
«Дуже радий, що нам випала нагода брати участь у такому важливому проекті. Наша громада розташована біля міжнародної траси, тому цей проект для нас напрочуд актуальний. Шкода, звісно, що значна частина заходів відбувалася онлайн. Проте ми отримали чималий досвід, а приклад Польщі направду надихає. У поляків є чого повчитися, – зазначив він. – Кожен фініш – це наступний старт. Тому нам усім треба надалі розвивати добровольчий рух у своїх громадах, шукати грантові можливості, аби працювати в цьому напрямку».
Цілком згідна із цим координаторка проекту з української сторони Наталія Кролік. «Проект мусить мати майбутнє. І, як бачимо, назріла потреба у продовженні проекту, – зазначила вона. – Тим паче незабаром стартує програма PBU 2021-2027 в рамках Європейського інструменту сусідства, де передбачено чотири пріоритети, які співзвучні і з нашим проектом. Тому мені здається, що там можна знайти ті безпекові ідеї, які доцільно реалізовувати за грантові кошти».
Завершилася заключна конференція підписанням Меморандуму про співпрацю та організацію взаємовідносин між «Агенцією розвитку Єврорегіону «Буг», Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» та 15 громадами-учасницями проекту: Вишнівською сільською радою, Голобською селищною радою, Дубівською сільською радою, Жидичинським старостинським округом, Заболоттівською селищною радою, Іваничівською селищною радою, Колодяжненською сільською радою, Литовезькою сільською радою, Луківською селищною радою, Любешівською селищною радою, Павлівською сільською радою, Поромівською сільською радою, Рівненською сільською радою, Устилузькою міською радою та Шацькою селищною радою.
Як йдеться в документі, інтересам сторін відповідає реалізація проектів, спрямованих на подальший розвиток добровільних пожежно-рятувальних підрозділів, створених завдяки реалізації проекту, та формування нового ставлення до волонтерства в напрямку безпеки життя дітей, молоді та дорослого населення громад-учасниць проекту.
Метою співпраці є спільні дії щодо написання проекту та подачі заявки на конкурс Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2021-2027. Проблематика наступна: зміцнення бази добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в частині оснащення системою сповіщення та поглиблення знань членів ДПРП шляхом запровадження постійно діючих навчань та участі у змаганнях; формування шанобливого ставлення до роботи добровольців-рятувальників та роботи з поповнення лав добровольців шляхом: проведення для вчителів, батьків, дітей, жителів громад навчання із вивчення правил поводження у надзвичайних ситуаціях та основ допомоги потерпілим; проведення зустрічей з рятувальниками у сімейному форматі для побудови основ поповнення добровільних команд; започаткування діяльності молодіжних дружин.
Усім учасникам конференції на пам’ять про проект вручили цінні сувеніри від бенефіціарів, а також настінний календар, виготовлений в рамках проекту.
*****

Безпека руху – гостра проблема українсько-польського прикордоння. Тож такі проекти не просто потрібні, вони вкрай необхідні.

На думку усіх бенефіціарів, цей проект, окрім всього, стане хорошим поштовхом для подальшого розвитку добровільних рятувальних дружин і слугуватиме гарним прикладом для інших громад в Україні.

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus