USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

12 листопада: свята, події, факти. Всесвітній день скоромовки та День виноградаря і винороба в Україні

12 Листопада 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з пневмонією, День фахівця з безпеки, Всесвітній день скоромовки, Всесвітній день обізнаності про антибіотики, Міжнародний день якості.

В Україні – День виноградаря і винороба.

У Великобританії – Пам’ятна неділя, у Мексиці – Національний день книги, День листоноші, в Індонезії – Національний день здоров’я, в Уругваї – Національний день добровільного донора крові, у США – День щасливої години, День піци з будь-якою начинкою, крім анчоусів і День курячого супу для душі, в Еквадорі – День незалежності Амбато, у Китаї – День лікарів і День культурного ренесансу, у Південному Судані – День людей поважного віку, в Естонії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Швеції, Індонезії – День батька, у Південному Судані – День бабусі та дідуся, в Аргентині – День бабусі, День боротьби з ожирінням.

Православна церква України вшановує священномученика Йосафата.

Іменини святкують Олександр, Опанас, Борис, Володимир, Вольдемар, Данило, Дмитро, Іван, Костянтин, Лев, Матвій, Микола, Ніл, Сава, Степан, Теодор, Федір, Ян.

Народилися

12 листопада народилися письменник, етнограф Осип Бодянський, французький скульптор Огюст Роден, український поет, драматург Іван Крушельницький, український громадсько-політичний діяч, дисидент, політв’язень, поет Зеновій Красівський, американська кіноакторка Патрісія Грейс Келлі, бразильський футболіст Вава, український шахіст Леонід Штейн, український поет, письменник, перекладач Микола Сингаївський, український кінорежисер Юрій Некрасов, німецький футболіст Томас Бертольд, українська гімнастка, олімпійська чемпіонка Ольга Стражева, канадський кіноактор Раян Ґослінґ, американська кіноакторка Енн Хетевей.

Події

1648 – по виплаті відкупного козацькі сили зняли облогу Замостя.

1871 – в Одесі дебютує як актор-професіонал Марко Кропивницький, український актор та режисер, у складі трупи народного російського театру графів Маркових і Чернишова (у виставі за п'єсою Квітки-Основ'яненка «Сватання на Гончарівці»).

1893 – у газеті San Francisco Morning Call опубліковано перше оповідання 17-річного Джона Гріффіта (Джек Лондон) «Тайфун біля берегів Японії».

1918 – гетьман України Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української Православної Церкви.

1918 – Австрію проголошено республікою.

1922 – відкрили Київську картинну галерею.

1925 – створено «Леґію українських націоналістів» на з'їзді представників Українського Національного об'єднання i Союзу Визволення України у Празі.

1944 – 14-ту Галицьку добровольчу дивізію зброї СС «Галичина» перейменовано на 14-ту Військову гренадерську дивізію СС (Першу українську).

1967 – у Нью-Йорку відбувся Перший Світовий конґрес вільних українців.

1992 – починаючи з 23-ї години було припинено функціонування рубля у грошовому обігові на території України. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець, якого в готівковому обігу представляв купон Національного банку України.

2001 – на міському цвинтарі Севастополя з військовими почестями поховано капітан-лейтенанта Дениса Пшеничникова та мічмана Віталія Романюка, що загинули внаслідок аварії на підводному човні «Курськ».

2009 – у Харкові в приміщенні Спілки української молоді відбулася академія, на якій було проголошено та вперше відзначено День україномовної преси.

2014 – цього дня вперше в історії на поверхню комети (Чурюмова – Герасименко) було спущено космічний апарат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus