USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

База для тренувань та дозвілля: чим живе луцький шахово-шашковий клуб «Біла тура»

26 Лютого 2023 13:18
Уже понад 30 років у Луцьку функціонує шахово-шашковий клуб «Біла тура». Він розташований на вулиці Будівельників, 11. Це єдиний осередок у місті, де люди різного віку можуть безкоштовно пограти в шахи чи шашки. Також на базі клубу проводяться тренування дітей із цих інтелектуальних видів спорту.

Історія шахово-шашкового спорту в Луцьку достатньо цікава. Проте не завжди спортсмени мали належний куточок для занять. До перенесення клубу в нинішнє приміщення ще минулого століття доклав зусиль тренер Микола Проскуровський. У 1997 році влада міста офіційно зареєструвала об’єднання громадян – дитячо-юнацький шахово-шашковий клуб «Біла тура». Тепер заклад належить Луцькому міському центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».
Очільник Луцької шашко-шахової федерації та тренер із шашок Ігор Дзюбак розповідає, що в приміщенні клубу грають та тренуються призери всеукраїнських та світових змагань. Також його щодня відвідують чимало містян, серед яких – і діти, й дорослі. Тут є відповідне обладнання та інвентар для цікавого проведення дозвілля і спортивного розвитку.

«Наш клуб відвідують люди різних професій. Вони зазвичай мають творче мислення, люблять перемагати. Серед таких – художники, музиканти й навіть бізнесмени. Загалом шахово-шашковий спорт передбачає творчий підхід, креативне мислення. Також велике значення має запал або так звана спортивна злість», – зауважив Ігор Дзюбак.
Як розповіли в клубі, «Біла тура» слугує майданчиком для проведення різного рівня змагань. Тут проходять аматорські турніри, професійні турніри серед дітей, дорослих, людей з інвалідністю. У закладі практикують участь дітей у дорослих змаганнях, це допомогає здобути досвід та покращити майстерність. У стінах «Білої тури» грали та грають такі відомі спортсмени, як-от Василь Неділько, Людмила Ведерко, Олександр Мельниченко, Олена Зануда, Олександр Охотський, Андрій Сорока та інші.

Читати ще: Бігав у європейських столицях й здолав марафон у 400 км. Історія 76-річного спортсмена із Луцька
«Сьогодні Луцьк має досить потужну команду із шашок. У її складі – спортсмени з інвалідністю, які мають перемоги на чемпіонатах світу. Частина спортсменів переїхала із зони бойових дій і тепер представляють Волинську область. Тут сприятливі умови для них. У нас нерідко проводять змагання, що дає змогу шахістам та шашкістам бути в тонусі та розвиватися. Маємо й хорошого рівня наставників, – розповідає президент Луцької шашко-шахової федерації. – У шахах молодь також прогресує. Є представники, які мають перший розряд, але грають на рівні кандидата в майстри спорту».
Потрапити на змагання із цих дисциплін непросто. Для цього потрібно пройти підготовку, а в окремих випадках мати певний спортивний розряд. За словами Ігоря Дзюбака, щоб здобути принаймні третій розряд, треба докласти чимало зусиль та часу. Подекуди для здобуття може піти понад рік, додає він.

«У шахах та шашках недостатньо просто знати правила. Звісно, можна мати стратегію, розуміти силу фігури та як її розвинути. Проте увесь процес гри базується на нюансах. Щоб їх опанувати – потрібні роки. Зазвичай це здобувається через ігрову практику та інформацію від тренерів, – акцентує спортсмен. – Треба показувати характер, робити висновки з помилок та вміти сприймати поразку. У грі також мають місце психологічні травми. Бувають ситуації, коли, наприклад, виграна позиція, а закінчився час на хід. Це дуже неприємно, якщо ти професійний спортсмен. І, звісно ж, у цих заняттях нікуди без аналітичної роботи».
Діяльність клубу великою мірою залежить від підтримки міської влади, спонсорів та меценатів. У клубі розповідають: допомагає розвитку шахово-шашковому спорту Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Він забезпечував подарунками учасників дитячих змаганнях та долучався до ремонту приміщення.

Величезну підтримку надає департамент молоді та спорту Луцької міської ради. Також допомагають управління у справах молоді та спорту Волинської ОДА й Центр позашкільної освіти Волинської облради. До організації та проведення кожних змагань долучається ГО «Волинська шахова федерація». Виділяє кошти й Луцький підшипниковий завод.

«Шукати спонсорів доволі непросто, тим паче під час війни. На щастя, у нас є люди, які вносять свій вклад у розвиток цих видів спорту», – відзначив Ігор Дзюбак.
Він також додав, що підтримку надають міські бібліотеки. Одні з останніх змагань відбувалися одразу на трьох локаціях: «Білій турі», обласній бібліотеці для юнацтва, бібліотеці ім. Олени Пчілки. За його словами, це свідчить про розширення діяльності шахово-шашкового спорту в Луцьку. Однак запевняє: ще є до чого прагнути й куди розвиватися.
Ігор Дзюбак хоче, аби діти та дорослі ще більш активно долучалися до занять у клубі. Інтелектуальні види спорту, за його словами, розвивають мислення, характер та терпіння. Особливо цінними ці навички будуть для дітей.

«На щастя, у Луцьку немає бойових дій, тому ми маємо можливість проводити змагання, тренуватися. Потрібно розуміти, що в російсько-українській війні ми боремося за свою культуру (сюди також можна віднести фізичну культуру). Попри тяжкі події в державі, життя триває. У нашому клубі люди збагачуються інтелектуально, відпочивають та відволікаються від новин. Тому ми розвиваємо шахово-шашковий спорт», — підсумував президент Луцької шашко-шахової федерації.
Додамо, що клуб «Біла тура» працює щоденно: з 10:00 до 19:00. Завітати на гру в шахи чи шашки може кожен.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучан Показати IP 28 Лютого 2023 00:04
Субота і неділя не працює...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus