USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Політичний спектакль: недоповернення екс-секретаря - багато галасу з нічого

6 Червня 2017 20:46
Спецпідрозділ Корпусу оперативно-раптової дії, поліцейські, журналісти, невідомі молодики у спортивному, колишні заступники міського голови Луцька – усі зібралися 6 червня під стінами мерії в очікуванні.

Галасу - багато, утім попри інформаційне насичення мало кому зрозуміло, що і, власне, чому відбулося біля головного приміщення в Луцьку. Інформаційне агентство Волинські Новини коротко відновить та пояснить хронологію сьогоднішнього дня.

Отож, спочатку: ще 2 червня Луцький міськрайонний суд частково задовольнив позов екс-секретаря міськради та чинного депутата Луцькради Юлії Вусенко («Самопоміч») проти депутата Луцькради Григорія Пустовіта («Батьківщина»).

У своїх вимогах Вусенко просить визнати незаконним рішення сесії щодо усунення її від посади. І суд частково вимогу задовольнив: визнав нечинним та скасував рішення Луцькради про дострокове припинення повноважень Вусенко. В решті позовних вимог – відмовив. Зокрема, не скасував рішення міськради про обрання секретарем міськради Ігоря Поліщука (УКРОП).

Ситуація цікава: Ігор Поліщук обраний законно секретарем. У постанові суду зазначено: на момент обрання Поліщука посада секретаря була вакантна. Водночас, суд першої інстанції вирішив скасувати рішення про припинення повноважень Вусенко. Втім, як каже Поліщук, суд постановив поновити Вусенко на посаді через дрібні юридичні нюанси – питання розглядала не профільна комісія тощо.

«Скасування рішення Луцької міської ради №20/1 від 21.03.2017 року "Про обрання секретаря Луцької міської ради" матиме наслідком звільнення Поліщука І.І. з займаної посади секретаря Луцької міської ради, що виходить за коло передбачених Кодексом адміністративного судочинства України способів захисту прав позивача та компетенції суду.

Звільнення Поліщука І.І з займаної посади, як і виконання рішення суду щодо поновлення Вусенко Ю.В на посаді секретаря Луцької міської ради є виключно компетенцією Луцької міської ради та повинно вирішуватись на сесії Ради у визначеному чинним законодавством України та Регламентом Луцької міської ради порядку», - йдеться в офіційному документі, де зазначається, що саме рада уповноважена виконувати рішення суду щодо поновлення Вусенко на роботі.


ПОЛІТИЧНІ ТЕЧІЇ

Після суду депутатка одразу заявила, що вийде на роботу. Цікаво, що й лист з виконавчої служби, який, як правило, видають по декілька тижнів, екс-секретар міської ради Юлія Вусенко отримала у перший же ж робочий день після свят.

Втім, попри це, на думку юристів та експертів рішення суду не дає підстав Вусенко повертатись на посаду. Та й у самому рішенні чітко написано: обрання та звільнення з посади секретаря, як і саме виконання рішення суду – виключна компетенція депутатів Луцькради і це питання повинне вирішуватися у сесійній залі.

До того ж, у день судового засідання, представниця Григорія Пустовіта Наталія Андріяш повідомила, що їхня сторона подасть апеляційну скаргу. Це важливо й тому, що постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляції. Однак, схоже, Вусенко і її поплічники вирішили використати ситуацію для розгойдування конфлікту та набрання політичних рейтингів.

Недарма повернення Вусенко висвітлював у себе на сторінці у Facebook прес-аташе та помічник нардепа Степана Івахіва (група «Континіум») Денис П'ятигорець. Саме він вказав на наявність поруч із мерією буцімто «тітушок». Окремі засоби масової інформації поспіхом побачили в них членів громадського формування «Варта порядку». Хоча у «Варті» заявили – «Варта порядку» працює у штатному режимі, як група швидкого реагування, частина охороняла спортивні змагання.

А ось спецпризначенці КОРДу біля мерії таки були. Зі слів заступника начальника ГУНП у Волинській області Сергія Козака, їхньому приїзду передувало три повідомлення про те, що під мерією збираються «люди спортивної статури з металевими трубами». Заявники о 10 ранку стверджували, що Юлії Вусенко не дають зайти в мерію. І для забезпечення громадської безпеки були підтягнуті спецпідрозділи Головного управління Нацполіції. Кому вигідно такі повідомлення і нагнітання страху – не важко здогадатися.

До слова, далі ситуація з примарними «тітушками» набувала все більш комічних рис. Вусенко заявила, що боїться молодиків спортивної статури, тож і просить поліцію захистити її. А «вартівці» зазначили, що готові захищати Вусенко безплатно від цих молодиків. Це ж, мовляв, піде на користь усім, адже силовики, які працюють за бюджетні гроші, мають розслідувати реальні злочини.

КОРОТКИЙ ВІЗИТ

Пізніше стало відомо, що поліцію до мерії викликала мама ВусенкоНаталя Гресик. Про це повідомила сама екс-секретар, яка прийшла під стіни мерії на завершення робочого дня.

З її слів, вранці поблизу міської ради їхали її батьки та помітили чимало людей, які знаходяться поруч з будівлею. «Вони зупинились, мама спитала: «Хлопці, що ви тут робите?». А вони кажуть – підтримати Вусенко приїхали. Вона дістала телефон та викликала поліцію», – розповіла Юлія Вусенко.

Екс-секретар також зазначила, що лист з виконавчої служби вже передали до мерії. На запитання журналістів про процедуру поновлення та необхідність скликання сесії міськради вона зазначила, що аби мати такі твердження, треба мати роз’яснення суду та додала, що з мотивувальною частиною цього рішення вона ще не знайома. А саме в цій частині рішення йдеться про те, що Ігоря Поліщука обрали секретарем законно, а трудовий спір має вирішити міська рада.

У своїх коментарях Вусенко розповідала, що рішення суду дозволить їй підписати та надіслати лист про призначення виборів міського голови до Верховної Ради. Мовляв, це чи не єдина причина, чому вона поновлюється на посаді. Натомість Ігор Поліщук запевнив: такий лист уже є і знаходиться на розгляді Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ВРУ.

«Сподіваюсь, що вже завтра (7 червня) відповідний комітет прийме рішення про якнайшвидше призначення позачергових виборів Луцького міського голови. Це дозволить пані Юлії нарешті заспокоїтись та проявляти свій акторський талант вже не в контексті роботи Луцької міської ради», – зазначив Поліщук.

Від мерії Вусенко поїхала в супроводі радника голови Волинської ОДА Тараса Яковлева. По тому розійшовся й КОРД.


ХТО БУДЕ СЕКРЕТАР – РІШЕННЯ ВИКЛЮЧНО ДЕПУТАТІВ

«Опоненти УКРОПу тішаться з дрібничок», – прокоментував ще до вівторкових подій рішення експерт Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Михайло Шелеп.

Експерт зазначив, що рішенням суду призначення секретарем Поліщука не скасовано, тобто формально він і далі на посаді. Та й поновлення її на посаді секретаря не означає наділенням повноваженням виконувача обов'язків міського голови. У коментарі виданню «Конкурент» адвокат, експерт Інституту політичної освіти, екс-депутат Луцькради Андрій Осіпов акцентував увагу на тому, що відповідно до чинного законодавства, для поновлення колишнього секретаря ради Вусенко міськрада мусить прийняти відповідне рішення.При цім суд не може зобов'язати раду ухвалити рішення звільнити чинного секретаря, бо це є власні повноваження ради.

«Слід вказати на питання «легітимності» секретаря ради Ігоря Поліщука. Справа в тім, що поновлення на посаді попереднього секретаря жодним чином не може автоматично свідчити про незаконність призначення чинного секретаря Ігоря Поліщука. Це рішення має оспорюватись і доводитись в суді самостійно», – додає Осіпов.

***

Виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук попросив у лучан, силовиків та журналістів вибачення за дії своєї колеги Юлії Вусенко, через яку вони змушені провести 6 червня поблизу міської ради.

«Не зрозуміло, на що витрачаються кошти платників податків?.. Вони охороняють Юлію Вусенко, чи міську раду – невідомо. Луцька міська рада сама в змозі себе охороняти», – зазначив Поліщук.

Він також зазначив, що коли нещодавно під стінами мерії молоді люди влаштували мітинг з піротехнікою, поліції не було. Ніхто нікого тітушками не називав. Хоча серед них був і той же самий чоловік, що й 6 червня, заявив Поліщук, маючи на увазі, вочевидь, керівника обласного осередку ПП «Національний корпус» Андрія Д'яченка, якого 6 червня помітили в компанії радника Володимира Гунчика Тараса Яковлева.

Під час прес-конференції виконувач повноважень мера повідомив: буде скликана позачергова сесія, на яку винесуть одне питання – про виконання рішення суду.


Залишається сподіватися, що процедуру оминуть сплановані провокації. Втім, хтозна? Адже лише за 2,5 місяці цього року на посаді секретаря міськради Юлії Вусенко нарахували 114,886 тисячі гривень заробітної плати. Є за що боротися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Наталя Показати IP 6 Червня 2017 22:11
Боже святий, скільки бруду! Тільки вчора білими трояндами стрічали Філарета, а сьогодні вже чорним брудом обливають один одного... Та чи варте воно того всього? Чи на той світ заберете із собою, як, може, Романюк забрав?.. Живіть, любіть один одного та насолоджуйтесь цим насправді дуже коротким життям!
Анонім до Наталя Показати IP 7 Червня 2017 10:30
питання полягає у тому, за чий рахунок насолоджуватись
Лучанин Показати IP 7 Червня 2017 07:46
Давайте вибори і тоді все стане на місце. І не обливайте один одного брудом. Вибори і пошвидше!
іван до Лучанин Показати IP 7 Червня 2017 12:42
а їм вибори не вигідні
123 Показати IP 7 Червня 2017 08:13
Дужє цікаво, який лист з виконавчої служби "як правило, видають по декілька тижнів"?
Анонім до 123 Показати IP 7 Червня 2017 10:28
виконавчий лист видає суд і це дійсно зазвичай не протягом кількох годин
321 до Анонім Показати IP 7 Червня 2017 12:09
громадяни живуть за законами, а не за звичаєвим правом.
123456 Показати IP 7 Червня 2017 18:08
http://us.louisvuitton.com/eng-us/products/pallas-bb-monogram-008427 сумочка дорогого секретаря :) ціна 2260 доларів
Це точно до 123456 Показати IP 8 Червня 2017 00:17
Підмічено, на копійках в універі треба хоч працювати, а тут можна нічого не робити, займатись садами а на 300% надбавках з міського бюджену можна і луі вітон, видно кого наслідує з Києва, цікаво а де порш, в дорозі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus