USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Токаєв заявив про захоплення 5 літаків і назвав протестувальників «терористичними бандами». На вулицях Алмати почались бої

5 Січня 2022 22:32
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв знову звернувся до народу. Глава держави повідомив про захоплення мітингувальниками аеропорту, а також кількох літаків.

Токаєв повідомив, що демонстранти захопили 5 літаків, деякі з яких – іноземні. Президент Казахстану наголосив, що Алмати було частково знищене вандалами, пише 24 канал.

«Терористичні банди захоплюють великі інфраструктурні об’єкти, зокрема в Алмати захоплено аеропорт, п’ять літаків, включаючи іноземні літаки», – сказав Токаєв.

Наразі аеропорт звільнили. Про це журналістам заявив віцемер міста Ержан Бабакумаров. Окрім цього, в місті проводять антитерористичну операцію.

«У місті розпочалася спецоперація, аеропорт звільнили. Переводять у штатний режим роботи. Антитерористична операція «В ім’я миру!», – наголосив Бабакумаров.

Силовики розпочали антитерористичну операцію в Алмати. У місті розпочались бої, чутно автоматні черги.
Телеграм-канали розповсюджують відео, де протестувальники швидко тікають, після введення в місто урядових військ. Тим часом керівник і організатор мітингів Мухтар Аблязов керує штабом протестувальників з Києва.


За словами очевидців, аеропорт повністю спорожнів. Вони відзначають, що всередині все розгромили, нікого немає, а у приміщеннях працює сигналізація.

За інформацією "КазТАГ", в аеропорту вимкнене світло. Попри спорожніле приміщення, один літак із пасажирами все ж стоїть на пероні.

У мережі з'явилось відео, як протестувальники виносять зброю із захопленої будівлі Комітету нацбезпеки в Алматі.

Якщо в місті все-таки почнеться антитерористична операція (силами самих казахів або ОДКБ), то їм доведеться мати справу з добре озброєними групами.

Щоправда, припускають, що вдосталь пограбувавши банки та магазини, а також отримавши зброю, «учасники акцій протесту» швидко розійдуться зі здобиччю, щоб не стати жертвами «боротьби з режимом».
Також ЗМІ розповсюджують кадри, на яких видно як натовп б'є військового та прямо на вулиці роздають зброю.


На тлі протестів – кадрові зміни

На тлі масових протестів, які набирають обертів, у Казахстані відбуваються кадрові перестановки.

Головою Комітету національної безпеки призначили Єрмека Сагімбаєва. Водночас Каріма Масімова відправили у відставку.

Під час масових заворушень, за даними ЗМІ, 317 військових отримали поранення. Про такі цифри більшість видань повідомляє з посиланням на ресурс zakon.kz, який на території України не працює.

Також ЗМІ пишуть про 8 загиблих правоохоронців.

Про загиблих військовослужбовців раніше повідомляв президент країни, однак конкретної цифри політик тоді не називав.

Крім того, відомо щонайменше про 1 загиблого мітингувальника в місті Актау.

Через ситуацію у Казахстані курс криптовалюти стрімко пішов униз.

Країна посідає друге місце у світі за сумарними потужностями майнерів.
Президент Токаєв попросив глав країн ОДКБ надати допомогу Казахстану, заворушення в країні він порівняв із терористичною загрозою.

Нагадаємо, вже кілька днів у Казахстані проходять протести. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на газ. Громадяни вимагали відставки президента з урядом та виступили проти корупції.

Протестувальники захопили стару резиденцію президента та увірвалися до будівлі мерії Алмати. Штурми адмінбудівель відбуваються і в інших містах, зокрема в Актобі.

На тлі протестів по всьому Казахстану з країни почали активно вилітати приватні літаки.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу і заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і планує «діяти жорстко». Нурсултан Назарбаєв на тлі протестів іде у відставку.

Через масові протести в Казахстані аеропорти припиняють свою роботу, і скасовують рейси. Як повідомляють місцеві ЗМІ, мітингувальники захопили будівлі аеропорту в Алмати.

Головний опозиціонер Казахстану Мухтар Аблязов в ефірі каналу Ахметова заявив, що головна мета протестів – повне повалення режиму Нурсултана Назарбаєва і жодних переговорів із владою не буде.

Через протести запровадили режим надзвичайного стану по всій країні, а мітингувальники повалили пам'ятник експрезиденту Назарбаєву.

ЗМІ повідомили, що на заході Казахстану під час протестів вбили одного з демонстрантів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
123 Показати IP 5 Січня 2022 23:04
так а президент не знав, що йде підготовка до цього? все за українським сценарієм
Ага Показати IP 5 Січня 2022 23:24
Добре колись зробили китайці. Привели на площу танки.
Дядя Сэм Показати IP 5 Січня 2022 23:33
Мухтар! К ноге!
В. Показати IP 6 Січня 2022 05:33
Аяяй спасите помогите бандиты терористы!!!!Просто народ задолбали так что тригером стала цена на газ.
Мырный протэстун Показати IP 6 Січня 2022 06:33
Будет китайское решение - танки и крематорий.
Шерлок Показати IP 6 Січня 2022 07:40
Цю *майданну* нечисть потрібно зачистити військами, як щурів.
Анонім до Шерлок Показати IP 6 Січня 2022 08:22
Ти тут єдина нечисть...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus