USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Ціна на газ у 2021 році: українцям озвучили умови для зниження тарифу

15 Січня 2021 18:29
Виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко заявив про необхідність тиску на російську компанію «Газпром» і керівництво Росії з метою зняття обмежень на експорт газу в Україну з Центральної Азії, а також для перенесення точок передачі газу європейським покупцям із західного на східний кордон України.

Як передає УНІАН, про це Вітренко повідомив у Facebook, зазначивши, що на сьогодні такі ініціативи блокуються керівництвом Росії, при цьому, у разі реалізації, це зможе збільшити попит на українську ГТС і дозволить знизити ціни на ресурс всередині країни.

«Для України це вигідно тому, що це створює додатковий попит на потужності української газотранспортної системи для транзиту газу до Європи, а також знижує ціну газу на українському оптовому ринку до рівня експортного паритету, що підвищує конкурентоспроможність української економіки та купівельну спроможність українських громадян тощо. Питання десятків мільярдів доларів для України», – написав Вітренко.

Також він заявив про протидію всередині України тиску на «Газпром» щодо реалізації цих ініціатив.
«Саме тому це невигідно РФ, і тому вона це блокує на політичному рівні. І ось зараз на допомогу політичному керівництву Росії приходять агенти в Україні. Раніше вони запускали хвилю про нібито мій зв’язок з олігархами, але цього їм тепер не вистачає», – зазначив глава Міненерго.

Він також пояснив, що розблокування експорту газу незалежними компаніями з Росії означає, що компанії, які є незалежними від «Газпрому», і видобувають газ в Росії, наприклад, Shell, зможуть експортувати газ з Росії через газотранспортну систему Росії, оператором якої є «Газпром».

«Що вони потім будуть робити з цим газом – їхня воля. Наприклад, вони можуть цей газ направити в Європу через Україну. Можуть продати іншим європейським компаніям, наприклад, провідним французьким або німецьким компаніям, у яких купує газ «Нафтогаз» та інші українські компанії. До речі, «Нафтогаз» купував газ і у Shell», – зазначив він.

Читати також: Газ по 3 гривні, а не по 6,99 чи 11? Українцям треба постачати вітчизняний газ, – волинські депутати

Як повідомлялося раніше, з 1 січня 2021 року в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу.

Газопостачальні компанії пропонують населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр, при цьому мінімальна ціна вище грудневої на 11%, а максимальна – на 20,5%.

Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Українець Показати IP 15 Січня 2021 18:57
Земля, газ і труби належать народу. Це означає, що облгаз повинен як мінімум платити за оренду територій, де розташовані газові системи, як максимум - за їх використання. Але ніяк не навпаки - коли українці віддають гроші за те, за що давно з лишком заплатили. У зв'язку з цим ми ініціюємо наступні процеси: 1. Проведення інвентаризацій. Необхідно визначити, якими газовими комунікаціями ми володіємо. 2. Складання комісій з цього приводу. 3. Створення акціонерних товариств. Ми - власники газових труб і акцій, а облгази, в свою чергу, повинні платити акціонерам. Українська земля - ​​наше багатство! Не дамо владі наживатися на тому, що належить українцям за Конституцією і совісті.
смішно до Українець Показати IP 15 Січня 2021 20:48
Але ти насмішив про землю і газ які належать народу. А про труби вчи матчасть. Труби української гтс куплялись ще за Союзу в Європі у кредит, а виплачувався він вже після 1991, так що юридично вони не українські. Я підтримую те що труби, які мали куплятись за рахунок облгазу і на які ми скидались вулицею коли проводили газ, НАША власність. Або принаймні забрати газову мережу у комунальну власність як зробили недавно на Закарпатті.
скептик до смішно Показати IP 15 Січня 2021 21:42
сам вчи матчасть. за СеРиСеРи все належало народу, у тому числі і газопроводи. після розпаду СеРиСеРи все перейшло у власність України, тобто українського народу. ГАЗОПРОВОДИ не приватизовувались, а залишились у власності державних компаній, власниками яких є той же український народ. про те, що земля під газопроводами, а також газ, який видобувається в Україні, є у власності українського народу, і так зрозуміло (читай статтю 13 Конституції)
Анонім Показати IP 15 Січня 2021 19:31
Ну, шановні споживачі, тепер зрозуміло, що у підвищенні тарифів знову винувата Росія. Не ми влітку закачали у сховища рекордні 25 морд. куб. газу по 3 грв., щоб вам потім по 10 грв. втюхати , не ми підписували меморандум з МВФ. Але ми лапшу на вуха вішали, що тарифи знизяться удвічі. Та Росії на наші інтереси як і на пости цього писарчука плювати. А після «СП 2» тим більше.
Анонім до Анонім Показати IP 15 Січня 2021 22:38
Бісить коли українець не знає як пишеться його валюта,не грв,а грн!!!
Voker Показати IP 15 Січня 2021 20:34
Бывший исполнительный директор "Нафтогаза" Юрий Витренко подал декларацию в качестве кандидата на должность заместителя министра энергетики и угольной промышленности. По данным реестра НАПК, декларация была зарегистрирована утром 21 декабря. Витренко за 2019 год, в частности, задекларировал 53,25 млн грн зарплаты в "Нафтогазе" и 2,22 млн грн гонораров как глава наблюдательного совета " https://www.epravda.com.ua/rus/news/2020/12/21/669386/ Сколько газа можно купить за его зарплату???? Может пора избавляться от таких топ менеджеров???? И назначать более грамотных и способных??
Вітренку Показати IP 15 Січня 2021 20:35
Вам, іді....ам, завжди щось заважає. Вже немає сил слухати вашу нахабну брехню. Дограєтеся, що з вилами в ду....і будете скакати. Плату за транспортування газу газопроводами, які за людські гроші будувалися, і вам на баланс були здані, теж Путін ввів?!
Анонім до Вітренку Показати IP 15 Січня 2021 22:39
Це ви ід..оти,що вірите в цю маячню і платите гроші.
777 Показати IP 15 Січня 2021 20:39
А кто бы сомневался,конечно Россия. Еще один тиснутель на газпром, а тиснулка выросла?
Пилип Орлик Показати IP 15 Січня 2021 21:01
Тепер вже новий президент США Джозеф Робінетт Байден по блату через свого сина Роберта Гантера Байдена та з допомогою товариша Петра Олексійовича Порошенка будуть постачати нам американський газ, ну зовсім по нізький ціні. Американський газ буде дешевий і доступний для всіх жителів України.
скептик до Пилип Орлик Показати IP 15 Січня 2021 21:45
такі да. в штатах газ дешевший в 4 рази як в парашці
Schmuck до скептик Показати IP 16 Січня 2021 02:36
Two words for idiots: heating oil
скептик до Schmuck Показати IP 16 Січня 2021 10:31
I am glad to hear from idiot Schmuck. Heat your oil in your stupid head.
Орлику Показати IP 15 Січня 2021 21:56
Звичайно, кожен господар хоче опалювати свій хлів з худобою своїм газом.
Отакої Показати IP 16 Січня 2021 08:22
Газ-це товар,за скільки продають,за те і купите,або шукайте дешевший,ще є дрова,брикет...Набудували хоромів,а тепер ще щоби дешево і тепло,Так не буває,в приклад Норвегія.Єнергоносіїв в чотири рази більше споживаємо,то і платіть,або економте.Ці морози покажуть нашу ощадливість і трохи вивітрять т.....
скептик до Отакої Показати IP 16 Січня 2021 10:37
в Норвегії, вумний ти наш, проживає 8 млн населення, а в Україні - 40. економіка Норвегії - це газ, нафта, риба, ліс. аналогію з парашкою не відчуваєш ? різниця в тому, кому ці національні багатства попадають в кишеню. а щодо ощадливості, то громадяни Норвегії мають можливість витрачати гроші на енергоефективність, бо одержують відповідні доходи. в УРКАїні доходи одержує купка злодіїв. всі інші - жебраки
Отако Показати IP 16 Січня 2021 12:14
Норвежці Вам вибрали владу і зробили жебраками?Ви самі цього прагнули,то чому гвалт.
Віталій Показати IP 17 Січня 2021 16:47
К*зли,вони рівняються до європи бо там газ дорожчий і доставка,а бля.. зарплата наша в євро в доларах чи злотих?Нема слів одні матюкі..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus