USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Водять Ірода селом: на Волині збереглась унікальна традиція різдвяного вертепу. Відео

8 Січня 2022 22:16
На Волині збереглась унікальна традиція, якій майже сто років. У селі Комарове Камінь-Каширського району на Різдво вулицею ходить незвичний вертеп: Ірод, його воїни, Смерть та Чорт.

Господарям перевдягнені парубки показують незвичну театралізовану виставу, йдеться у сюжеті ТСН.

На Різдво проїхати селом Комарове не так і легко: просто посеред дороги усіх зупиняють перебиранці – учасники вертепу. Аби побачити незвичну процесію та виставу, сюди їдуть звідусіль. Різдвяне дійство у селі називають «іродом». Аби його водити селом, неодружених хлопців обирають заздалегідь – така традиція.

Читати ще: «Раділи шматочку хліба…» Старенька волинянка розповіла, яким був Святвечір у її дитинстві

Раніше, розповідають місцеві, серед юнаків навіть влаштовували кастинг. Хлопці мали бути міцними і добре співати. Тепер потрапити до гурту можуть усі охочі.

Староста Сергій Ліщук Ірода водить вже вісім років, а перед цим водили його батько та дід. Цій різдвяній традиції, розповідає, майже сто років. «Старші люди розказують, що її заснував, коли ми були під Польщею – до 1939 року, вчитель, який був поляком», – каже староста села Сергій Ліщук.
У радянські роки влада забороняла школярам брати участь у цьому дійстві, а тому традицію продовжували старші хлопці: збиралися на хуторах, щоб ніхто не бачив. Нині ж усі приготування теж відбуваються у старій покинутій хаті. Тут хлопці переодягаються у вбрання, якому вже майже сто років.

Ірод, його солдати, чорт, смерть та скороходи заходять до кожної хати. Якщо господарі дозволяють, показують виставу. Згідно з сюжетом, Ірод наказує вбити усіх немовлят – навіть свого сина. Завершується вистава непокорою солдатів та прославленням Христа.

Читати ще: Наїдки стояли на сіні протягом трьох днів: волинянка, сім’ю якої примусово переселили на схід, – про Різдво у дитинстві

Дорогою перебиранці лякають місцевих дітлахів. Ті, хто вже подорослішав, все одно їдуть до села, щоб отримати ті самі дитячі емоції. За два дні хлопці мають обійти усе село. Ті з них, хто за рік не одружиться, водитимуть Ірода і наступного року. Найважливіше, кажуть тут, – зберегти традицію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus