USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Волинь сторічної давнини в об’єктиві польського фотографа

25 Червня 2023 13:49
У 1929 році світ побачив «Ілюстрований путівник по Волині» польського дослідника Мєчислава Орловича.

У своєму путівнику Орлович описав стан справ для туризму: дороги, комунікації, де зупинитися і поїсти, найцікавіші пам’ятки тощо. Путівник виявився гарним гідом для спраглих нових вражень. Він ілюстрований світлинами знаного фотографа Генрика Поддембського, що додало виданню більшої мистецької цінності.

Наприкінці ХІХ століття у провінційному польському містечку народився Генрик Поддембський, якому судилося стати найвидатнішим фотографом Польщі ХХ століття. Саме такий титул дали йому сучасні дослідники.

Під опікою досвідчених колег, використовуючи поради та професійну допомогу, хлопець почав систематично і з великим завзяттям розвивати свою фотографічну пристрасть. Спочатку він фотографував головним чином Варшаву і сусідні міста, потім внаслідок туристичних поїздок з'явилися фотографії з Люблінського району, Полісся і рідних йому околиць Кельце.
Синагога в Любомлі
Синагога в Любомлі
У 1914 році під час туру, організованого Польським краєзнавчим товариством за маршрутами замків, було створено фотографії давніх фортець. Єдина збережена фотографія Кам'янця-Подільського, ймовірно, виникла під час останньої експедиції, організованої краєзнавчим товариством до початку Першої світової війни. У 1914 році Генрик Поддембський мав перші виставки своїх фотографій.
Село на Поліссі
Село на Поліссі
Після війни ключовою подією у творчій кар’єрі Поддембського стало його знайомство із Мєчиславом Орловичем, автором кількох краєзнавчих видань, зокрема «Ілюстрованого путівника по Волині» 1929 року.
Світязь
Світязь
Генрик Поддембський отримав привілейоване становище постійного співробітника та автора документальних фотографічних експедицій, проведених від імені Міністерства громадських робіт. Проривним моментом кар'єри фотографа став 1925 рік, коли за рекомендацією Польського краєзнавчого товариства і на замовлення департаменту туризму він вирушив на Волинь, звідки привіз багату документацію. Репортажі з Волині опублікував Tygodnik Ilustrowany. І всі вони були ілюстровані світлинами авторства Генрика Поддембського.
Стир
Стир
Якщо до середини 1930-х він використовував громіздку техніку і робив фото на великоформатні пластини, то згодом перейшов на апарат фірми Leica з розміром кадру 24х36 мм. Саме такий формат став згодом популярним і був прийнятий за фотостандарт для більшості любительських і професійних, неспеціалізованих фотоапаратів. Маленька камера дозволяла робити кількасот фото під час однієї поїздки.
Річка на Поліссі
Річка на Поліссі
У спадку Генрика Поддембського, за оцінками, налічується близько 20 тисяч негативів на плівці та скляних пластинах. Загалом він відзняв понад 700 різних місцевостей. Це результат чвертьстолітньої праці фотографа як документаліста. Він не мав жодних національних, релігійних або соціальних упереджень. Був захоплений багатством культур і звичаїв, унікальним способом життя окремих людей і цілих громад.
Православний собор в Луцьку
Православний собор в Луцьку
Йому особливо подобалися прості люди. Повагу до багатих звичаїв, наполегливу працю, боротьбу з суворою природою можна побачити на багатьох фотографіях. Генрік Поддембський був винятковим фотографом. Цінні й цікаві роботи волинської серії зафіксували стан краю і його багатьох елементів, на сьогодні втрачених.

Олександр КОТИС
Жінка на Поліссі
Жінка на Поліссі
Олика
Олика
Сільська вуличка
Сільська вуличка
Синагога в Луцьку
Синагога в Луцьку


Вуличка в Луцьку
Вуличка в Луцьку
Костел в Луцьку
Костел в Луцьку
Вулиця Тадеуша Костюшка (тепер Ковельська)
Вулиця Тадеуша Костюшка (тепер Ковельська)
Вулиця Ягеллонська (тепер Лесі Українки) в Луцьку
Вулиця Ягеллонська (тепер Лесі Українки) в Луцьку
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus