USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00
Профіль користувача
Helga2016
Дата реєстрації: 24 Лютого 2016 09:32
Коментарів: 0
Helga2016: Доброго ранку!

Скажіть, будь ласка, до місцевої ради звернулась громадянка із запитом на отримання публічної інформації в електронному вигляді. Обсяг інформації перевищує 10 сторінок та є лише в паперовому вигляді. В результаті чого їй була надана відповідь, що міська рада надасть запитувану інформацію лише в паперовому вигляді та за умови, якщо вона відшкодує фактичні витрати на копіювання та друк сторінок, але ми не вказали реквізити щодо сплати та надали відповідь (підписував відповідь заступник міського голови).

Через деякий час громадянка звернулася до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі скаргою на нашу надану відповідь. Теперь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вимагає надати усі дані заступника міського голови для складання адміністративного протоколу та притягнення його до адміністративної відповідальності. Скажіть, будь ласка, яким чином можна уникнути відповідальності заступнику та що для цього слід зробити?

Заздалегідь дякую!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту, зокрема, якщо особа, яка подала запит на інформацію, не оплатила передбачені статтею 21 цього Закону фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком (пункт 3 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації").

В цьому випадку вам у пригоді стане правова позиція з вказаного питання, що міститься в постанові судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України від 26 травня 2015 року у справі № 21-102а15. Опрацюйте її.
Відповідь юриста:
Доброго дня! У вашому випадку доцільно розірвати вказаний договір з підстав, що він суперечить вимогам чинного законодавства. Так 1 ст. 203 ЦК України передбачено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актами цивільного законодавства. В описаному випадку такий договір суперечить п. 4 ч. 4 ст. 40 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".
Відповідь юриста:
Пунктом 1 частини 2 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства передбачено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Тому за описаних обставин господарським судом провадження відкрито помилково. Справа повинна розглядатись в порядку КАСУ місцевим загальним судом як адміністративним судом (п. 1 ч. 1 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства).

Тому рекомендую написати заперечення щодо непідвідомчості даного спору господарському суду з проханням закрити провадження.
Helga2016: Доброго ранку!

До міської ради надійшов лист від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо складання адмін. протоколу на уповноважену особу, яка підписала відповідь на публічний запит.

Оскільки заявник звернувся до них зі скаргою, що йому не надали копії документів, в яких міститься інформація про закупівлю канцелярських товарів для потреб міської ради на 2015 рік.

Міською радою було повідомлено, що вона не є головним розпорядником коштів бюджета нашого міста та їй не надані повноваження в частині бюджетних призначень, а отже, вона не має підстав для укладення договорів на придбання товарів, послуг. Однак, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вважає, що відповідна скаржниці надана неправомірна і ми повинні були вказати, які виконавчі органи міської ради володіють такою інформацією, але слід зазначити, що скаржник у своєму запиті цікавився лише міською радою і ми надали відповідь на суто поставлене питання в публічному запиті.

Як нам тепер вийти з даної ситуації та зазначити, що ми все зробили в рамках закону?

Заздалегідь дякую!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! В таком випадку слід написати Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини фактично все те, що зазначили мені у запитанні (єдине ширше розписати). А якщо все таки ним буде складено протокол про адміністративне правопорушення - відстояти вказану позицію і в суді.
Helga2016: Доброго дня!

Мій брат був мобілізований до військової частини.

Нещодавно йому автомобіль наїхав на ногу, в результаті чого він отримав значну травму. Він звернувся до сільської лікарні за місцем проживання, де йому відкрили лікарняний. Через деякий час до нього навідались з частини, де він проходить службу і погрожували, що відкриють кримінальне провадження, що він ухиляється від служби, але він нормально ходити не може, побачивши це вони змусили його написати рапорт, що він не з'являється в частині саме за сімейними обставинами. Після чого вони поїхали до тої лікарні, де він проходить лікування і погрожували лікарю, що притягнуть його до кримінальної відповідальності, якщо той ще раз надасть йому лікарняний.

Тепер термін лікарняного сплинув, але брат досі не одужав до кінця, а лікар сільської лікарні відмовляється лікувати його, продовжувати йому лікарняний та відправляє його до іншої лікарні (але письмово це не хоче підтверджувати), а в частині вимагають відповідний документ, що брат продовжує лікуватись.

Скажіть, будь ласка, що слід зробити в даній ситуації? Чи правомірні дії старшого сержанта та сержанта, які на автомобілі стоять біля будинка брата, проводять відеозйомку, а коли його бачать, то вимагають їхати з ними до частини та погрожують кримінальною відповідальністю? Як на них можна вплинути в даному випадку?

Заздалегідь дякую!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому випадку слід викликати швидку, каретою якої доставити брата до районної лікарні, де роз'яснити ситуацію, та зажадати видачі лікарняного. Також слід скерувати до військової прокуратури заяву про кримінальне правопрушення на вказаних військовослужбовців (про перевищення ними своїх службових повноважень), і активно протидіяти такій їхній поведінці, відстоюючи свої права. Це те, що буде мінімально правильно зробити на захист прав Вашого брата. Далі вже орієнтуватись по ситуації.
Helga2016: Доброго вечора!

У 2001 році мій родич звернувся до виконавчого комітету селищної ради із заявою, де прохав визнати за ним право власності на житловий будинок та надвірні споруди, на що виконком визнав за ним право власності та на підставі чого було видано рішення, свідоцво про право власності на цей житловий будинок. Даний будинок є самовільним будівництвом, про що зазначено в акті державної технічної комісії про готвність закінченого будівництвом обёєкта до експлуатації та в рішенні даної комісії прописано, що будинок готовий до введення його до експлуатації і що цей акт може слугувати підставою для реєстрації його у відповідних органах об єкта як колективної або приватної власності юр. або фіз. осіб, а також в державних орг. статистики. Додатково зазначаю, що документів права власності на землю не має.

У 2013 році сусідка звернулася до суду про знесення самочинного будівництва з тих підстав, що гараж мого родича побудований впритул до її стінки літньої кухні-гаража з підвалом, але в задоволенні позову їй було відмовлено.

Тепер вона подала позов про скасування вищевказаного рішення про право власності та акту державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом обєкта до експлуатації.

У позовній заяві її адвокат наголошує, що жодним нормативно-правовим актом не передбачено набуття права власності на будинок, гаражі та ін. забудови на підставі рішення органу місцевого самоврядування-селищної ради.

Чи правомірні його твердження? Якими НПА керуватись в даному випадку, що він неправий?

Заздалегідь дякую!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Найкраще за все буде, коли вимагатимите відмовти в позові на підставі пропущення строків позовної давності.

А по суті, зверніть увагу, що відповідно до п. п. 4, 9 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок" N 7 від 4 жовтня 1991 року у приватній власності громадян можуть перебувати жилі будинки, збудовані на відведеній у встановленому порядку земельній ділянці або придбані на законних підставах. Право власності на жилий будинок, збудований громадянином на відведеній йому в установленому порядку земельній ділянці і прийнятий в експлуатацію, виникає з часу його реєстрації у виконкомі місцевої ради. (тут не обов’язково щоб земля була у власності, основне щоб перебувала на певних правових підставах в особи, яка здійснила на ній будівництво).

Також, тут важливим моментом є питання чи зареєстроване в БТІ на вказане самочинне будівництво право власності у відповідності до Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 9 червня 1998 р. N 121. Якщо воно було зареєстроване, тоді питання істотно спрощується.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідаю послідовно.

1. Конкретне питання ставиться в тексті запиту, де зазначається, яку саме інформацію слід надати на запит. Тут може і не ставитись знак запитання.

2. Повинен надати таку інформацію в кількості та в строки, які передбачені Законом України "Про доступ до публічної інформації".

3. Надати відповідь згідно конкретно запитуваної інформації, а якщо у запиті ставиться питання про надання іншої інформації, якої адресат запиту не є розпорядником, можна так і зазначити у відповіді.

Врахуйте, що у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 22 вказаного Закону, розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту зокрема в таких випадках, коли розпорядник інформації не володіє і не зобов'язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит. Також врахуйте, що частиною 3 вказаної статті передбачено, що розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача. У такому разі відлік строку розгляду запиту на інформацію починається з дня отримання запиту належним розпорядником.

4. Керуватись слід вказаним Законом.

5. Можна.
Відповідь юриста:
В Київ за місцем знаходження майна. Правові підстави щодо отримання такого дозволу: стаття 72 Цивільного кодексу України, пукнт 66 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому випадку слід розпочати із заяви про кримінальне правопрушення (про перевищення службових повноважень) до військової прокуратути на дії військових щодо примусу лікарів знищити медичну документацію, та в поліцію на дії лікарів щодо знищення медичної документації (це кримінальне правопрушення, передбачене статтею 357 КК України).

А в цілому, якщо стан здоров'я чоловіка, за якого пишите, дійсно дає йому підстави бути вільненим від проходження військової служби, слід не боятись пройти військово-медичну експертизу, порядок проведення якої регламентований Положенням про військово-медичну експертизу, що затверджене наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 р. № 402. Якщо така експертиза підтвердить наявність захворювань, що дають підстави не проходити військову службу – це, при правильному підході, виключить кримінальну відповідальність за ухилення від її проходження.
Система Orphus