USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Постковідний синдром може викликати імпотенцію та суїцидальні настрої: на Волині ініціюють створення реабілітаційних центрів

16 Квітня 2021 11:46
Для багатьох волинян COVID-19 – це короткочасне й легке захворювання, але щоразу все більша кількість людей, які перенесли це захворювання, скаржаться не так на саму хворобу, як на її наслідки: депресію та втомлюваність. В окремих випадках мають місце суїциди. Цей стан, який сам по собі є дуже підступним і має хвилеподібний перебіг, називають «тривалий ковід» або COVID-long.

Про це під час засідання сесії Луцької районної ради 8-го скликання розповіла депутат Лариса Понєдєльнік. Вона озвучила депутатське звернення до високопосадовців – Президента, прем’єр-міністра, міністра охорони здоров’я, голови Верховної Ради України, а також до волинських нардепів щодо створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні.
Лариса Понєдєльнік зазначила, що, станом на сьогодні, світова спільнота охоплена новим сплеском захворюваності. Утім, зі слів обраниці громади, COVID-19 «помолодшав», а у коло ризику потрапляють молоді люди, у яких ніколи не було хронічних захворювань, і навіть діти.

«Разом з тим, перебіг захворювань є набагато важчим. При тому, що наша українська медицина унаслідок реформ доведена до краю. Вірус мутує. І поряд з «британським», «південноафриканським» штамами, наші епідеміологи припускають, що є «український» чи «західноукраїнський штам». Це один із підвидів мутації «британського» штаму, коли йде ураження діток від 5 років і перебіг такий самий, як і в дорослого. Центр громадського здоров’я повідомляє про те, що вже зареєстровано 1 360 осіб, які перехворіли двічі. При чому у них друге захворювання виникло від двох до восьми місяців після попереднього», – наголосила народна обраниця.

Депутатка зазначила, що досі увага лікарів була зосереджена на порятунку життів людей, які важко переносять COVID-19, але щоразу стає більше тих, хто бореться із його наслідками місяцями, в окремих випадках почастішали суїциди.

«Цей стан називають «тривалий ковід» або COVID-long, який сам по собі є дуже підступним і має хвилеподібний перебіг. Найпоширенішою його особливістю є постійна й виснажлива втома. Серед інших симптомів – задишка, кашель, біль у суглобах і м’язах, проблеми зі слухом і зором, втрата нюху й смаку, а також проблеми з серцем, нирками та кишківником. З’явилася сімейна, закрита проблема – проблема з потенцією у чоловіків. Водночас після COVID-19 люди часто страждають на психосоматичні розлади, як от тривожність та депресія. Усе це руйнує життя людей, збільшує кількість непрацездатних. Виникла нова реальність: постковідний пацієнт. Ці приклади, на нашу думку, є свідченням гострих потреб у послугах підготовлених фахівців-реабілітологів, грамотних тренерів, інструкторів і лікарів напевно всіх спеціалізацій. До нас, депутатів, звертаються лікарі, які кожного дня зіштовхуються зі страшними наслідками коронавірусу і які залишилися сам на сам у боротьбі з ними», – наголосила ініціаторка проекту рішення.

Обраниця громади зазначила, що, на жаль, на сьогодні таких глибокоспеціалізованих центрів, які займаються саме профілактикою ускладнень післякоронавірусної інфекції або лікуванням пацієнтів з COVID-лонг, немає.

«Є окремі випадки, коли лікарі на базі колишніх санаторіїв створюють реабілітаційні програми після COVID різного спрямування, бо вони знають, що крім легенів, відбувається ускладнення і з боку серцево-судинної системи, з боку нирок, з боку головного мозку. І якщо існує тромбоемболія легеневих артерій, тромбози відбуваються і в інших органах та системах. Перш за все таких пацієнтів треба взяти до уваги й почати досліджувати на більш системному, комплексному рівні. Це називається постковідний синдром, який за даними наукової літератури, міжнародних протоколів, може спостерігатися від 4 до 12 тижнів. Здебільшого, він уражає молодь», – підкреслила доповідач.

З її слів, нині проблема постковідного синдрому виходить за межі суто медичної сфери,

«Необхідні рішучі кроки на рівні держави, оскільки така реабілітація необхідна і з соціально-економічної точки зору. Ми втрачаємо працездатну людину мінімум на два місяці, а ті, хто мають супутню патологію з групи ризику, ще довше відновлюються. Усе це позначається на роботі. Втома й низька продуктивність – частий симптом серед людей, які перенесли ковід. Це мало б спонукати державу й працедавців посилити гарантованість робочого місця для пацієнтів після хвороби. У багатьох випадках не витримують сімейні бюджети. Можливо, це приведе до позитивних зрушень у трудовому законодавстві. Первинна ланка медичної допомоги не завжди справляється з діагностикою та лікуванням. Необхідна більша увага сімейних лікарів, а також їхня обізнаність з програмами реабілітації. І у таких випадках не має діяти принцип економії державних коштів», – акцентувала депутатка.

На думку доповідачки, створення постковідної програми відновлення пацієнтів може допомогти в розробці й впровадженні аналогічних програм після лікування інших небезпечних хвороб, сприяти відродженню й доступності санаторного лікування та відпочинку, закладів профілактики захворювань. Така програма має фінансуватися на державному рівні, адже не кожен місцевий бюджет може собі це дозволити. І якщо така програма буде, то вона повинна бути доступною для всіх громадян.

«Зважаючи на викладене вище, з метою дбайливого відношення до найбільшої цінності людей – їхнього життя і здоров’я, керуючись статтею 22, пунктом 20 частини 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: ставлячи понад усе інтереси усіх жителів району, області, країни, просимо вас вжити заходів щодо створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні; розроблення і затвердження програм медичних гарантій, пакетів медичних послуг НСЗУ у післяковідний період. Закликаємо усіх депутатів районних, міських, Волинської обласної рад всіх проукраїнських сил підтримати звернення і продемонструвати однозначну позицію та публічно підтвердити свою позицію щодо спільної боротьби за здоров’я нації», – звершила звернення спікерка.

Так, депутати Луцької районної ради таку ініціативу одноголосно підтримали.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus