USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Працюємо на перемогу нашої країни». Катерина Шкльода – про життя Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у реаліях воєнного часу

4 Січня 2023 08:53
Із перших днів війни Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» докладає максимум зусиль, щоби допомогти військовослужбовцям Збройних сил України та всім, хто постраждав від повномасштабного вторгнення. Фонд поєднує благодійну діяльність на передовій і в тилу.

Як Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» реагує на виклики воєнного часу – про це голова правління Фонду Катерина Шкльода розповіла в інтерв’ю телеканалу «Аверс».

Інформаційне агентство Волинські Новини підготувало для своїх читачів текстовий формат цієї розмови, присвяченої підсумкам 2022 року.

Із якими планами починав 2022-й Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом»?

Основна місія Фонду – підтримка ініціатив наших мешканців, які можуть якісно змінити життя громади. У рамках цієї місії та тих восьми пунктів програми, відповідно до яких працюємо, ми й планували діяльність на 2022 рік. Були надзвичайно різні проєкти: підтримка соціальних ініціатив, підтримка людей, які потребують захисту, підтримка обдарованої молоді, організація спортивних заходів і розбудова спортивної інфраструктури. Також ми планували співпрацювати з медичними закладами для покращення їх матеріально-технічної бази. Звісно, хотіли реалізувати соціальні проєкти за участі дітей, молоді, людей з інвалідністю.

Планів було дуже багато, і я вірю, що після перемоги ми їх реалізуємо зі ще більшим натхненням, розуміючи, що ми працюємо на розвиток нашої країни.
24 лютого поділило життя кожного українця на до і після. Як Фонд у таких обставинах переформатовував свою роботу? Чи було складно?

Швидко реагувати на ті події, які відбуваються у країні, – це не щось нове для Фонду. Пам’ятаємо 2014 рік, коли Фонд розпочав допомагати військовослужбовцям і відколи всіляко підтримував учасників бойових дій. Пам’ятаємо початок пандемії COVID-19, коли Ігор Палиця виділив 20 мільйонів гривень для того, щоб максимально швидко підготувати лікарні. Було придбано засоби захисту, медикаменти, обладнання, наприклад апарати для штучної вентиляції легень. Фонд одним із перших в Україні відреагував так швидко.

Ця здатність Ігоря Петровича блискавично реагувати на будь-які виклики сьогодення мене дуже захоплює. І це надихнуло нас, допомогло швидко скоординувати зусилля команди Фонду і скерувати їх у правильний вектор, аби наша допомога була максимально скерована в ті місця, де вона потрібна.
Завдяки координації від Ігоря Петровича ми постійно були на зв’язку, зокрема, з народними депутатами-мажоритарниками з усієї країни, ми розуміли, яка ситуація склалася в тому чи тому регіоні, усвідомлювали, які потреби мають військовослужбовці та цивільні.

У перші дні повномасштабного вторгнення ми оголосили, що шукаємо товари першої необхідності серед місцевих виробників і постачальників, адже деякі міста вже перебували на межі гуманітарної кризи. Знаємо, що це стимулювало окремі підприємства на Волині відновити свою роботу.

Протягом усього року всі товари ми намагаємося закуповувати в Україні, таким чином підтримуючи наших виробників. Лише те, що не можемо знайти в країні, купуємо за кордоном.

Читати ще: «У кожного своя передова». Катерина Шкльода – про благодійний фронт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Із початку великої війни Фонд виділив 30 мільйонів гривень на гуманітарну допомогу. Як її розподіляли, куди доставляли вантажі?

Як згадувала, з перших днів ми були на зв’язку з депутатами-мажоритарниками з усієї країни й розуміли, що відбувається в кожному регіоні. Ми знали, які міста окуповано в Київській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та інших областях. Буквально в перші місяці війни ми відправили понад 800 тонн гуманітарної допомоги тим людям, які її найбільше потребували. На місцях волонтери і небайдужі розподіляли цю допомогу й доставляли її навіть в окуповані містечка та села. Наприклад, у перший критичний місяць нам вдалося доставити кілька вантажів у Макарів Бучанського району на Київщині.
Не можу не подякувати нашим водіям, які, ризикуючи власним життям, доставляли гуманітарні вантажі в гарячі точки, місця, що перебували під обстрілами… Направду з початку повномасштабного вторгнення всі українці об’єдналися.

Один із напрямків діяльності Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» – допомога військовослужбовцям і їхнім сім’ям.

Звичайно, ця програма ключова. Ми тісно співпрацюємо з військовим командуванням, тому знаємо про всі потреби. Командири напряму звертаються до Фонду. Починаючи з перших днів війни, ми передали військовослужбовцям багато техніки, засобів захисту, товарів першої необхідності, тих речей, які рятують на полі бою життя. Наприклад, передавали на гарячі напрямки автомобілі Volkswagen Transporter Т4, відремонтовані броньовані КрАЗи, бронежилети, каски, турнікети, медикаменти, квадрокоптери, планшети, рації, відеокамери, приціли, рушниці-антидрони для боротьби з ворожими безпілотниками та інше.
Зараз спільно з Луцькою міською радою ми реалізовуємо великий проєкт із закупівлі п’яти тисяч комплектів зимової форми та тактичного взуття для військовослужбовців. Зимова форма складається з трьох елементів: вітро- і вологозахисні штани та куртка, утеплювач, який можна носити окремо. Ця форма відповідає всім стандартам Збройних сил України й розрахована на -20° морозу. І одяг, і взуття ми замовили у виробників із громади для того, аби підтримати місцевий бізнес. До того ж, знаємо, що вони якісно виконують замовлення.

У багатьох людей, які працюють на цих підприємствах, у лавах ЗСУ воюють рідні, тому в кожен шов вони вкладають свою любов, аби ця форма не тільки зігрівала, але й захищала.

Дякуємо нашим підприємствам «Едельвіка» та «ІКОС», які, попри постійні обстріли енергетичної інфраструктури та перебої з електропостачанням, адаптовуються і налагоджують виробничий процес.
Нам дуже приємно передавати цю форму нашим хлопцям, бо розуміємо, в яких тяжких умовах вони перебувають. Ми вже передали дві тисячі двісті комплектів форми та взуття.

Запити від військовослужбовців надходять постійно. Як швидко вдається на них реагувати?

Є дуже багато запитів, але ми намагаємося контактувати безпосередньо з командирами військових частин, тому що вони найкраще знають, що саме потрібно тому чи тому формуванню.

Хочу також згадати про гарну ініціативу Ігоря Палиці – придбання квартири нашій захисниці Мар’яні Мамоновій, яка, будучи вагітною, перебувала в полоні й вирішила народжувати в перинатальному центрі в Луцьку.
Дуже гарний проєкт «Нарешті ти вдома» реалізовує громадська організація «Асоціація родин захисників «Азовсталі», формуючи бокси з усіма необхідними речами для хлопців, які тільки-но повертаються з полону. Тобто той військовослужбовець, який повертається з полону і не має взагалі нічого, отримує бокс, де є одяг, мобільний телефон, гігієнічні засоби та інше. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» теж долучився до цього проєкту і допоміг закупити одяг.

Усі ми пам’ятаємо ще один спільний проєкт Фонду та Луцької міської ради – соціальні їдальні для переселенців.

Із 24 лютого люди масово почали виїжджати з небезпечних регіонів, і Луцьк став прихистком для тисяч людей. Ми всіляко намагалися їм допомагати, водночас розуміючи, що багато хто не має змоги навіть приготувати собі їжу. Саме тому разом із міськрадою було вирішено організувати для внутрішньо переміщених осіб соціальні їдальні. Їх облаштували в чотирьох школах нашого міста. Було налагоджено процес видачі комплексного обіду, тобто люди могли прийти й отримати повноцінний гарячий обід. За понад п’ять місяців функціонування таких їдалень там було видано близько двісті п’ятдесяти тисяч гарячих обідів.
Із нагоди Великодніх свят ми спільно з міськрадою видавали продуктові набори, до складу яких, зокрема, входили пасочки. Тоді їх отримали понад три тисячі переселенців.
Вважаю, що така підтримка від нашої громади, яку відчули переселенці, дуже важлива.

Загалом Фонд долучався до багатьох програм, покликаних допомогти людям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Ми розуміємо, що війна змінила життя кожного українця, вона торкнулася кожної домівки. Усвідомлюємо, що в першу чергу потрібно допомагати військовослужбовцям і внутрішньо переміщеним особам, однак не можна забувати і про тих, хто поруч. Це люди у складних життєвих обставинах. Вони перебувають на обліку в луцькому Територіальному центрі соціального обслуговування. Це люди, які залишилися наодинці зі своїми проблемами, люди, які не можуть самостійно про себе подбати, люди з інвалідністю, люди поважного віку, яким не вистачає коштів на комуналку, медикаменти та продукти. Про них не можна забувати. Тому ми вже вдруге спільно з Луцькою міською радою передали їм продуктові набори, аби вони відчули, що під час Різдвяних свят залишилися не самі.

Читати ще: «Тепер добра й любові має бути значно більше». Катерина Шкльода – про 11 років Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Навіть у воєнний час Фонд продовжує організовувати різноманітні заходи для дітей і молоді. Чому вирішили не відмовлятися від цих проєктів?

Коли ми зрозуміли, що в Луцьку відносно спокійно, розпочали робити невеликі заходи для дітей, адже найменші стали ізольовані від світу, вони не ходили до школи, не відвідували гуртки чи секції, тобто не мали змоги спілкуватися з однолітками. Розвиток дитини не повинен зупинятися. До того ж, будь-який захід для дітей – це насамперед позитивні емоції, яких вони дуже потребували.

Перші події ми організовували з певними побоюваннями. Ми ретельно перевіряли й досі перевіряємо всі заходи безпеки, передбачаємо маршрути до найближчого укриття. Ніколи не організовуємо захід там, де немає укриття, й запрошуємо стільки учасників, скільки можна там поміститися.
Ми підтримували проведення багатьох спортивних заходів. Також проводили різні патріотичні заходи для дітей, де вони могли дізнатися щось цікаве з культури та звичаїв українців, пізнати нашу історію. На такі дійства ми запрошували дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, аби допомогти їм інтегруватися в нашу громаду, щоби познайомити їх з однолітками. Вони з задоволенням відвідували такі заходи й завжди перепитували, коли відбудеться наступний.
Звичайно, було багато занять із арт-терапії від різних громадських організацій, яких ми підтримували. Вони сприяли покращенню психологічного стану наших дітей.

Чи приділяли увагу дітям наших військовослужбовців?

Ми постійно говоримо про підтримку військовослужбовців. Останні, своєю чергою, дуже хвилюються про свої сім’ї. Тому ми вирішили попіклуватися про дітей, які щодня думають і переживають за своїх батьків. Вони повинні мати щасливе дитинство. Для дітей військовослужбовців ми організували оздоровлення в таборі «Артек-Буковель».

Коли діти їхали в табір, вони були дуже скуті, не могли відкритися й розслабитися. Натомість додому поверталися абсолютно щасливі діти, які згадали, що таке дитинство, що таке розваги і сміх. У таборі для них було влаштовано багато заходів, зокрема спортивних, культурних, пізнавальних. Було таке відчуття, що ми цих дітей перезавантажуємо.

На завершення кожної зміни ми дарували дітям подарунки від Фонду, аби вони запам’ятали ці приємні дні.

Загалом протягом літа нам вдалося оздоровити понад тисячу дітей військовослужбовців, із них 800 – із Волині.

Читати ще: «Починаємо відновлювати роботу на розвиток», – Катерина Шкльода про роботу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Із нагоди Різдва та Нового року для дітей військовослужбовців Луцької громади провели святкові зустрічі. Якими враженнями ділилася малеча?

Коли мене запитують, що мене надихає, я кажу, що це робота з дітьми. Вони надзвичайно щирі й завжди дарують позитивну енергетику. Організовувати цей проєкт було дуже приємно, тому що коли ти бачиш щасливих дітей, у яких сяють очі, усвідомлюєш для чого все це.
Перед новорічно-різдвяними святами ми вирішили потішити дітей військовослужбовців і починаючи з Дня Святого Миколая провели близько десяти вистав. Ми охопили велику кількість дітей. Закупили чотири тисячі новорічних подарунків. Дітям дуже сподобалася вистава, адже там розповідалося про добро і зло, про світло і темряву й наголошувалося, що світло та добро завжди перемагають темряву і зло. Тому діти йшли додому зі щирою вірою в те, що темні часи скоро завершаться й настане перемога.

Кінець старого року й початок нового – це період підведення підсумків. Із якими результатами завершує рік Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» і які плани має на 2023-й?

Цей рік був дуже тяжким, напевно найтяжчим для багатьох із нас. Однак він повернув нам віру в себе, в те, що ми сильні й незламні, об’єднані. Він дав нам розуміння того, що ми надзвичайно міцна нація, якій під силу абсолютно все. І з цими думками ми прожили цей рік, завершуємо його і розпочинаємо новий. Ми розпочинаємо новий рік із вірою, що він принесе нам велику перемогу, що всі наші проєкти, скеровані на розвиток, на якісні позитивні зміни, запрацюють із новою силою, що наша Україна буде успішною, сильною та незалежною, а весь світ дізнається не тільки про те, як ми можемо об’єднуватися, як ми вміємо боротися, а й про те, як ми разом можемо відбудовувати нашу країну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus