USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Регіонал» назвав українську мову відрижкою Галичини

3 Липня 2012 10:01
Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко не вважає українською мовою діалекти, якими говорять на Львівщині та Галичині.
Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів, - повідомляє ТСН.
«Однозначно не дозволено сьогодні комусь вказувати, якою мовою йому говорити, а на якій мові не можна», - сказав депутат, розповідаючи про законопроект «Про державну мовну політику» щодо захисту регіональних мов.
Відповідаючи на питання, чи готовий він настільки ж завзято відстоювати українську мову, «регіонал» зазначив, що «законопроект, який я пропоную, щоб ми прийняли, він забезпечує захист української мови».
«Я проти львівсько-галицьких діалектів, які засмітили сьогодні засоби масової інформації. Я не вважаю те, що нам пропонують, українською мовою. Це відрижка тієї частини України, яка колись була постійно під чиїмось гнітом», - заявив Колесніченко. При цьому він уточнив, що українська мова - це, те як говорять на Полтавщині, Черкащині та Слобожанщині.
Як відомо, законопроект про мови, одним з авторів якого є Колесніченко, був прийнятий у першому читанні 5 червня. 2 липня Володимир Литвин заявив, що Рада не буде розглядати мовний законопроект на поточному тижні. Між тим, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не виключає розгляду мовного законопроекту цього тижня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Шмолісниченко Показати IP 3 Липня 2012 10:04
ну не й...те?
Петро до Шмолісниченко Показати IP 3 Липня 2012 10:37
й....те, ще й на всю голову..
Ала Показати IP 3 Липня 2012 11:00
А я підтримую Колісниченка!Правильно сказав.Галицький діалект то і є суржиу української та польської мов.Звідки у них чиста українська мова візьметься,якщо вони увесь час то під австро-угорщиною,то під Польщею сиділи:)Ви у Львові будинки подивіться,усі у польському та німецькому стилі збудовані.Дійсно найгарніша українська мова на Київщіні,Полтавщині, Черкащині та Слобожанщині.Ще додам нашу рідну Волинь.Не дарма Леся Українка жила в нас на Волині,а не на львівщині,куди її постійно запрошували її знайомі.
adams до Ала Показати IP 3 Липня 2012 12:47
Сходи до лікаря...
Наталка Полтавка до Ала Показати IP 3 Липня 2012 13:47
Ала, Київщіна... Якою мовою спілкуєтесь ви, пані, - твая-мая нє панімаєт?
алі до Ала Показати IP 4 Липня 2012 01:43
та як ти така грамотна, то хоч би ім’я своє грамотно писала.
Александр Показати IP 3 Липня 2012 11:46
Редакции ВН: какую цель вы преследуете, ставя в ленту новостей подобные "новости"? Вы считаете, что работаете на пользу, на единение страны, на ее развитие?
Йолоп Показати IP 3 Липня 2012 11:47
Ну скажіть: а наші обласні регіонали не такі ж запроданці як Колеснічекнко. Тсакі ж . Бо ж якщо таку позицію президент не підтримує, то вони б могли б поставити питання про виключення таких під-сів як Колесниченко з партії. А так залишаються сраколизами московськими.
Українець Показати IP 3 Липня 2012 11:57
Та ніхто не каже, що на Львівщині чисто українська мова. Діалект є і у кожному селі на Волині. Думаю, що ім"я Алла пишеться з двома Л, хоча, знавцям української більш видніше...
Руслана Показати IP 3 Липня 2012 12:14
До АЛи(з одним Л)Та хай краще говорять галицьким діалектом, ніж москальською!!!!!!!!!!!
Вє те із пуд Ковлє в Европу хочете? до Руслана Показати IP 3 Липня 2012 15:23
Згідна, що чиста Українська мова є на Волині, а от Львівський діалект від вуйка з бульбою мені особисто не дуже подобається, це не чиста Українська мова, вже краще російська звучить.
Хворому до Вє те із пуд Ковлє в Европу хочете? Показати IP 4 Липня 2012 01:45
Ну то з тобою все ясно. а ти хоч російську знаєш, із пуд Ковлє?
Саме хворе до Хворому Показати IP 4 Липня 2012 11:10
Цеж прекрасний Львівський діалеХт!!!! Там так розмовлЄють...
Тана Показати IP 3 Липня 2012 12:26
Дісно, розмовляють так, що не все й зрозумієш, дуже багато польських слів, у багатьох словах змінені закінчення - це ж справді не українська мова, якою писали вірші Шевченко,Леся Українка, а от в творах О.Кобилянської можна побачити таку мову. А ще мене дивує куди в деяких словах з української мови поділась літера "х", чому тепер говорять, наприклад, "Гілларі", а не "Хілларі", як раніше, "Гельсінкі", а не "Хельсінкі" і т.д.? я вже мовчу про "в пальті" " в кіні" "в метрі", якесь нове "г" - це що більш правильно і по- українські?
Тані до Тана Показати IP 3 Липня 2012 15:27
А ще - Евро, в авті, Еуропа))))) Фу, ті націоналісти тільки паскудять паскудять Українську мову. Ще зараз почитеєте, з якими коментарями налетять. Все обгадять, менталітет нам треба міняти, а не мову
Тані1 до Тані Показати IP 4 Липня 2012 01:49
А ти почиатй про історію української мови, і все зрозумієш, Сталінська чума витравлювала українські слова і граматику, тому ти й нічого не знаєш. А в метрі колись просто не могли казати, бо метро в Україні з 1960 року. Але якщо ти прислухалося до живої народної мови, в т. ч. й до того, як говорять діти, то вони, не знаючи правил, кажуть "в кіні", бо іменники відмінюються. А за яким принципом "кіно" має не відмінюватися? У Пальті ж кажемо, бо в сорочці, в куртці тощо.
А за яким принципом "кіно" має не відмінюватися? до Тані1 Показати IP 4 Липня 2012 11:22
Я не пам'таю правил, по моєму ви це можете знайти у підручнику з УКРАЇНСЬКОЇ (не Львівської) мови за 5 клас. Удачі.
я Показати IP 3 Липня 2012 13:12
м...ло в цегейковій шапці!
любомльчанин Показати IP 3 Липня 2012 13:58
Друзі, як ви не розумієте - при чому тут мова - російська, чи українська, чи діалект - галицький, чи волинський..., так само, при чому тут Київський патріархат, чи Московський..., правобережна Україна, чи Лівобережна - такі як колісніченко, "кидалов" і їм подібні , "завдяки" їхній "славній" діяльності, Україну шматують, "ріжуть", ділять щоб легше було нас обдирати , грабувати нашу землю... Їхнє місце на Зміїному острові - посадити їх там, нехай там собі "ділять" цю скелю. ніхто їм там не буде заважати...
Ющенко так Показати IP 3 Липня 2012 14:37
Правду сказав. За останні 20 років літальний апарат завдяки "діяспорському діалехту" тричі міняв назву- вертоліт, гвинтокрил і гелікоптер, не кажучи про дзигарики, мешти вуйки та ін.
) Показати IP 3 Липня 2012 14:47
Руслана, Тарас Шевченко написав 7 повістей на москальскій мове - чи то мабуть Кобзар такий дурний був?
Тана Показати IP 4 Липня 2012 14:47
А що, якщо діти говорять, то це обов"язково правильно і красиво? Здається навпаки, "сталінська чума" може і витравлювала, а от двадцять п"ять років тому в школах, на уроках української мови та літератури нас навчали говорити правильно, грамотно і красиво,а не "по дворовому" чи як у кого в селі говорять. Україську мову поетично назвали "солов"їною", милозвучною, думаю що тоді навряд чи мали на увазі всякі "йой", "ню". "етери", "мапи", "міліціянтів" і ще багато такого, що бідні сов"ї і не вимоввлять. Я особисто ніколи не кажу "в пальті", а лише по старомодному - "в пальто".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus