USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

29 січня: свята, події, факти. Річниця бою під Крутами та створення першої штучної нирки

29 Січня 2022 00:00
Сьогодні у світі відзначають День мобілізації проти загрози ядерної війни, День необов'язків і День неспішного заплітання кіс.

В Україні - День пам'яті Героїв Крут, у США - День штату Канзас, День дошкільного фітнесу, День скнари, День великої перуки, День кукурудзяних чіпсів, День собак-поводирів, День головоломок, День вільнодумців, День гвоздики, у Швейцарії - Фестиваль гурманів, у Непалі - День мучеників, у Молдові - День працівників прокуратури.

Цього дня Православна церква вклоняється чесним веригам апостола Петра. Вериги – це ланцюги або кайдани, що стримують руки. Православні християни часто надягали їх, аби краще контролювати тлінне тіло і не піддаватися гріхам.

У народі цей день називали Петровим або Петро Напівкорми. Селяни заготовляли дерево і розчищали лісові ділянки для посіву навесні.

Іменини сьогодні відзначають Неоніла, Максим, Петро, Іван.

Народилися:

29 січня народилися 25-й президент США Вільям Мак-Кінлі, французький письменник і драматург, громадський діяч, лауреат Нобелівської премії з літератури Ромен Роллан, англійська письменниця, вчена і телеведуча австралійського походження, одна з найзначніших феміністок XX століття Жермен Грір, письменник і політичний філософ Томас Пейн, японський бактеріолог, один з відкривачів збудника бубонної чуми Кітасато Сібасабуро, американський промисловець Джон Девісон Рокфелер, український режисер Ірина Мостова, український актор і режисер Борис Івченко, український громадсько-політичний діяч, державний службовець, брат дисидентів Богдана та Михайла Горинів Микола Горинь, радянський футболіст, півзахисчник московського «Спартака» та збірної СРСР Євген Ловчев, український політик, народний депутат V скликання, глава адміністрації президента Кучми Євген Кушнарьов (16 січня 2007 року був поранений на полюванні, наступного дня помер), український плавець, чемпіон Олімпійських ігор 1980 року Сергій Фесенко, відома американська телеведуча Опра Уїнфрі.

Події:

1616 — голландські мореплавці Якоб Лемер і Віллем Схаутен відкрили крайню південну точку Південної Америки мис Горн.

1635 — кардинал Рішельє заснував Французьку академію наук.

1710 — указ про офіційне введення російського цивільного алфавіту. Церква продовжує користуватися старослов'янським алфавітом.

1805 — підписано указ про відкриття у Харкові Імператорського університету, другого за віком (після Львівського університету) університету сучасної України.

1850 — сенатор Генрі Клей представив план «Компромісу 1850 року», що мав примирити Північні та Південні штати Америки.

1856 — королева Великої Британії Вікторія заснувала найвищу військову нагороду країни — «Хрест Вікторії».

1886 — німецький конструктор Карл Бенц отримав патент на автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння.

1896 — американський фізик Еміль Груббе вперше використав радіоактивне випромінювання для лікування раку.

1896 — відбулися перші випробування англійського танка.

1907 — Лі де Форест запатентував аудіон, або тріод — перший практичний електронний підсилювач.

1918 — відбувся бій під Крутами.

1918 — у Києві о третій годині ночі почалося більшовицьке повстання, яке мало на меті завдати удару по владі й війську Центральної Ради незалежної УНР напередодні вступу до столиці червоної російської армії під командуванням Муравйова.

1921 — на конференції в Парижі країни — переможці в 1-й Світовій війні визначили суму воєнних репарацій для Німеччини — 226 мільярдів золотом мали бути виплачені протягом 42-х років.

1922 — під масою снігу завалився кінотеатр у Нью-Йорку, внаслідок чого загинуло 120 осіб.

1927 — у Лондоні відкрили «Park Lane Hotel» — перший готель, у кожному номері якого була ванна кімната.

1929 — у Нашвіллі (Теннессі, США) організована перша у світі школа тренування собак-поводирів.

1947 — у Великій Британії зареєстрували рекордно низьку температуру повітря — 26,7 градуса морозу.

1960 — вченими була створена перша штучна нирка.

1978 — Швеція першою у світі офіційно заборонила використання аерозольних балончиків через їхній руйнівний вплив на озоновий шар Землі.

1996 — президент Франції Жак Ширак оголосив про цілковите припинення його країною ядерних випробувань.

2000 — в казино Лас-Вегаса офіціантка Синтія Джей виграла 35 мільйонів доларів на автоматі «Однорукий бандит». Це найбільший у світі виграш на гральних автоматах.

2002 — президент США Джордж Вокер Буш назвав Ірак, Іран та Північну Корею «Віссю зла».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus