USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинська медицина: для людей, а не кишень лікарів

10 Квітня 2016 14:26
Керівників медичних установ області обиратимуть за конкурсом, а рішення про призначення буде колегіальним. Керівники ж, своєю чергою, мають не втручатися в лікарський процес, а бути ефективними менеджерами. Натомість пацієнти повинні бути впевненими у якості медичних послуг.

Про це йшлося під час прямого ефіру на телеканалі «Нова Волинь», 8-го квітня. Упродовж ефіру учасники розмовляли про перші 100 днів роботи оновленої облради, окрім того, про свою роботу, власне, на посаді керівника цього органу відзвітував Ігор Палиця.

Кадрові призначення

Одним з питань, якому він приділив особливу увагу, стали кадрові зміни в медичній галузі області. Нагадаємо, в обласній раді триває робота кадрових комісій, де розглядають питання про завершення контрактів з головними лікарями комунальних закладів. Так, профільна соціальна комісія рекомендувала головного лікаря «Хоспісу» Володимира Бачинського та головного лікаря будинку дитини Володимира Алєйнікова призначити тимчасово виконуючими обов’язки до моменту оголошення конкурсу.Також члени комісії пропонують припинити дію контракту з головним лікарем онкодиспансеру Орестом Андрусенком, а виконання обов’язків тимчасово покласти на заступника головного лікаря з медичної роботи Людмилу Бубенову.

А в лютому депутати обласної ради підтримали проект рішення про звільнення з посади гендиректора Волинського дитячого територіального відділення Григорія Ващиліна. Напередодні на Волині заявили, що генеральний директор Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання Григорій Ващилін зумів організувати бізнес на роботі. Йдеться про аптеку «Астрон» біля медзакладу, у яку рекомендують іти пацієнтам. Згодом активісти показали будинок, в якому він мешкає і поцікавилися, звідки у медика гроші на таке будівництво.

Ігор Палиця пояснив, що Григорій Ващилін – єдиний керівник медзакладу, якого на Волині звільнили. Зі слів голови облради, проти нього виступили всі лікарі, і, зважаючи на попередні звинувачення, це для медика стало єдиним можливим виходом із ситуації. З рештою керівників просто закінчився термін дії контракту.

Надалі керівників комунальних установ медичної галузі Волині обиратимуть за конкурсом. Усі кандидатури конкурсна комісія проаналізує, а також, переконує Ігор Палиця, прислухатимуться до думки колективу.

«Я вважаю, що колективи мають самі рекомендувати, хто може бути керівником. А керувати цими колективами повинні менеджери, які можуть, не втручаючись в лікарський процес, зробити з медичного закладу місце, куди люди приходять і відчувають якість послуг. Ці керівники ніколи в житті не будуть займатися виборами і політикою», - наголосив голова обласної ради.
До слова, він зазначив: ніхто з кандидатів чи їх товаришів не намагався лобіювати когось на посаду. І, тим паче, не наважувався дати хабара, адже знають ставлення Ігоря Палиці до таких методів.

«Сумніваюсь, що в когось є такий хабар, який мені зможуть запропонувати. А з моральної точки зору, я впевнений, що ніхто собі навіть не дозволить цього зробити, знаючи мою реакцію на ці всі речі. До мене підходили з проханням, або одного, або іншого залишити на роботі. Я відразу ж сказав: не треба мене ні про що просити, якщо людина достойна, то вона буде працювати, якщо ж вона не справляється – вона працювати не буде. Але знову ж таки - це буде не моє особисте рішення, це буде колегіальне рішення депутатів облради», - пояснив він.

Клінічні протоколи та профілактика

Сьогодні в галузі медицини назріли не лише кадрові проблеми. Одна з найнагальніших потреб, зауважує Ігор Палиця, – затвердження протоколів лікування, як це діє в усьому цивілізованому світі. Адже уніфіковані клінічні протоколи медичної допомоги і медичні стандарти мають індикатори якості, за якими можна оцінити якість наданої медичної допомоги за певний період, в певному закладі охорони здоров'я, регіоні. До слова, на даний момент 20 клінічних протоколів знаходяться в розробці, 70 – затверджено на засадах доказової медицини, чотири уніфікованих клінічних протоколи чекають на затвердження в МОЗ України. Але досі жоден не введений у дію.
Водночас, нинішня система охорони здоров’я зацікавлює лікарів, аби ліжкомісць в закладах було якнайбільше, не приділяючи належної уваги профілактиці. А саме завдяки останній можна суттєво підвищити рівень здоров’я нації і віднайти ресурси на покращення якості медичних послуг.

«Сьогодні держава платить за захищеними статтями зарплату лікарям згідно зі штатним розписом з розрахунку на одне ліжкомісце. І лікарі зацікавлені, щоб цих ліжкомісць було якнайбільша, адже тим більше буде грошей. Але я вважаю, що ми повинні давати якісну профілактику, щоб максимально зменшити період і кількість звернень людей для госпіталізації. Так працюють всі держави, і тут ми це зробимо. Не зробить Київ - на своєму рівні ми все одно будемо правильними законними шляхами добиватися того, щоб гроші, які йдуть на лікарні, потрапляли людям, а не розбазарювалися», - наголосив голова Волинської обласної ради.
Варто нагадати, що в лютому цього року голова обласної ради зініціював виділення коштів на профілактику грипу. Адже перша хвиля цього захворювання коштувала життя десяткам українців. Не вбереглися від смертельного вірусу, який спричиняє пневмонію, й волиняни, у тому числі 4-місячне немовля і завідувач лабораторії Луцької міської клінічної лікарні. Напередодні очікуваної другої хвилі грипу, на Волині зібрали екстрену нараду, під час якої домовилися про подальші дії, як попередити тяжкі наслідки цієї хвороби серед волинян.

Ковельська лікарня як полігон для медичної реформи

Ще один аспект «медичних» питань, який активно обговорюється на Волині більше року – подальша доля Ковельської вузлової лікарні. Нагадаємо, «Укрзалізниця» передала цей заклад місцевій громаді, а торік обласна рада ухвалила рішення, аби прийняти на баланс єдиним комплексом лікарню залізничників у Ковелі.

Але це не розв’язало проблем закладу. Закономірно, що з часом постало питання нестачі фінансування, зокрема – з виплати заробітної плати. Відтак, під час однієї з сесій обласної ради депутати виділили 1,8 мільйона гривень на виплату зарплат працівникам з обласного бюджету. Разом з тим, депутати звернулись до Кабміну з проханням конструктивно вирішити питання збереження медзакладу.

Минулого місяця на місце виїхав голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, який ознайомився з роботою закладу. З його слів, нині в області активно почали роботу над модернізацією закладу, працівників за кошти благодійних фондів відправлятимуть за кордон та в інші медичні заклади для вивчення досвіду. А також планують активно працювати в напрямку залучення грантів, благодійної допомоги від міжнародних фундацій. Лікарня, переконує Ігор Палиця, залишиться в комунальній власності.
«Ми будемо намагатися втримати всіх лікарів і робочі місця. Я вважаю, що на її базі має бути госпіталь для реабілітації воїнів АТО. А ще сюди може переїхати Ковельський медичний коледж, замість того, щоб робити там ще одну поліклініку. Таким чином студенти зможуть проходити медичну практику. Ми разом з лікарями будемо вчитися, що це має бути за заклад. Але поділити комунальне майно, роздерибанити, дати забудувати – цього не буде», - резюмував голова обласної ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
палиці Показати IP 10 Квітня 2016 15:04
ващенюка звільнити, почав реформування а вийшло все навпаки
О. до палиці Показати IP 10 Квітня 2016 20:22
Ващенюк то є найбільший тормоз реформи иедицини на Волині невже Палиця ще не розгледів
000 Показати IP 10 Квітня 2016 15:52
І тебе поставити !
Штефан, Луцьк Показати IP 10 Квітня 2016 18:06
Добре було б, пане Ігорю, позвільняти пенсіонерів-перестарків. Які, не те що гальмують розвиток медицини на Волині - вони її свідомо нищать. Для прикладу: В.Мороз - головний лікар Нововолинської ЦМЛ. Наскільки знаю, міською прокуратурою неодноразово відкривалися кримінальні справи і так же просто закривалися за втручання міського голови Сапожнікова. А скільки такої біди на Волині! Корупціонерів у тюрми! Дорогу молодим!
111 Показати IP 10 Квітня 2016 19:18
у самих забитих Габонах та низькорозвинутих африканських країнах у лікарні громадянин не йде з пакетом ( рукавичок, кенгутів та памперсів) на пологи.... не то що у нас в европейській країні... а ще хворий не дає на лапу для підстраховки
ррр до 111 Показати IP 10 Квітня 2016 21:31
І ціна цього пакету не менше ніж 3 тис. грн.
громадянин Показати IP 10 Квітня 2016 19:50
Головне гальмо реформ це злочинна діяльність всіх гілок влади в галузі цінової політики напротязі багатьох років що сприяє розкраданню бюджета медицини і благодійних внесків хворих чиновниками по всій вертикалі Якщо Палиця і його команда перевірять скільки переплачено за останні 2 роки на медикаменти апаратуру та ремонти на Волині всім стане зрозуміло чому реформ не буде хоч поміняй всіх керівників медустанов А більшість з них награбували на людській біді великі статки .
Петро Показати IP 10 Квітня 2016 20:30
Згоден з попереднім коментарем, що Ващенюк сам тормозить реформу, бо поки вона буксує він на коні тож потрібно почати з нього(геть), а щоб талант його не пропав то дайте йому обласну лікарню.
Анонім до Петро Показати IP 10 Квітня 2016 23:51
Талант пристосовуватися і ділитись з любою владою
Анонім Показати IP 10 Квітня 2016 23:58
Ващенюку ,його дітям і внукам на все життя вистачить тяжко зароблених грошей .І нерухомості теж на вісім життів має
Максим Показати IP 11 Квітня 2016 09:39
Реформи повинні проводити не злодії , а справжні медики .На рахунок лікарів пенсіонерів ,то в основному старші лікарі в обласній лікарні, крім керівного складу, і в інших медичних закладах мають поняття в медицині і рятують людей , а синки і доці злодіїв -реформаторів тільки пишуть протоколи і базікають, а попади до них на прийом , то зразу готуйсь до Гаразджі.Якщо ті що зищили промисловість України і Волині зокрема взялись реформувати медицину -чекай біди.
Пенсіонер Показати IP 11 Квітня 2016 11:55
У всіх медзакладах провести перезатвердження КОЛЕКТИВАМИ раніше призначених керівників . Це буде свого роду люстрація для них, якщо котрогось люди не бажають, то з ним потрібно і попрощатись. Бо дійсно, дехто вже зарвався...
Галина Показати IP 11 Квітня 2016 17:31
В свій час .як сьогодні про Ващиліна.писали про Сидора.голоного лікаря обл.лікарні.а він як працював так і працює.навіть на городах у нього працює персонал лікарні,яких довозять транспортом заеладу.Відкупився? недостовірні дані? А Ви провірте.
валентина Показати IP 12 Квітня 2016 10:04
може палиця і не взяв хабар в сидора, але він чомусь залишився на роботі?
До Максима Показати IP 12 Квітня 2016 11:24
Який справедливий і точний коментар. Тільки старше покоління може вилікувати.Але воно повинно вчити молодих,чого не роблять? А чому? Тому і старші вже перестали бути людьми, вони тільки беруть хабарі. Живуть не по статках, але ніхто цього не бачить,Заробітну плату лікарям непотрібно платити,вони мають мільйони.Але їм і люди непотрібні.Вони не лікують, а калічать.До них страшно звертатися, дійсно будеш в Гаразджі.Повинен бути страховий пакет,що повинні ці лікарарі надати людині безоплатно. За нашу пенсію ми можемо купити ліки на три дні і здохнути.Сидора гнати давно пора і не гнати,а садити з його су\імейкою,нерухомістію,атпеками-це зложій і корупціонер.Складається враження,що він хоче жити два життя. від смерті ще ніхто не відкупився. А Палиця молодець, його ніхто не підкупить.Дай Боже йому здоровя я вірю наведе порядок.Наша медицина-це корупційне болото і смерть.Там допомагають померти, а не жити.
Ок Показати IP 14 Квітня 2016 09:17
Поки не відміняють статтю в Конституції, що лікування безкоштовне, нічого не буде. Будуть такі Ващенюкі і Сидори сидіти на потоках
волинянка Показати IP 24 Квітня 2016 18:22
А чому пацієнти не пікетують обласну раду проти Ващенюка та Сидора? Чому мовчки платять благодійні внески?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus