USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Найважливіші події року на Волині. РЕЙТИНГ

31 Грудня 2010 10:31
В останні дні 2010 року традиційно підбиваємо підсумки прожитих 365 днів. У 2010 році на Волині сталося чимало важливих подій. Частина з них, безперечно, увійдуть в історію краю. Які саме – розсудить час і люди

А «ВН» представляє власний перелік найважливіших подій, якими запам’ятається цей рік на Волині.

Аналізуючи пройдений рік, ми взяли до уваги не лише найактивнішу і цього року найцікавішу сферу влади і політики. Адже Волинь не лише обирала місцеві ради і місцевих голів.

Відтак наш рейтинг включає в себе шість номінацій: «Нове крісло», «Звільнення», «Корупаційний скандал», «Резонанс», «Відкриття» і «Гуляння» року.

Кожна з номінацій включає в себе одного переможця та кілька подій, які теж варті уваги і були «номіновані» редакцією на подію року.

Читайте також рейтинг найвизначніших людей 2010 року на Волині

«НОВЕ КРІСЛО-2010»

Обрання луцьким міським головою Миколи Романюка


Вибори луцького міського голови від початку обіцяли бути цікавими – за це крісло всерйоз боролися два екс-губернатори, діючий голова облради і діючий мер.

Але результат став таки прогнозованим – у головне крісло на Хмельницького, 19 у Луцьку сів Микола Романюк.
Його називали найреальнішим переможцем перегонів ще до того, як кандидат офіційно підтвердив своє рішення боротися за крісло мера.

Романюк переміг тихо: головний плюс його передвиборчої кампанії – те, що вона не зіпсувала імідж неконфліктного, «людяного і відповідального» керівника, здобутий ним у кріслі губернатора. Тоді відсутність скандалів, серйозних компроматів та аполітичність зіграли свою роль – лучани віддали Романюку більшість голосів.

Результати виборів свідчать, що Луцьк закрив очі на партійність претендента, а голосував передусім за особистість та ім’я без політичної прив’язки. Адже сподівання його соратників по «Сильній Україні» не виправдалися. Якщо на президентських виборах на початку року їх лідер Сергій Тігіпко набрав 15,88% голосів, то через півроку у міськраді представників партії лише двоє, тобто 4,44%.

Протягом першого місяця каденції новообраний мер оприлюднив плани своєї роботи, підкреслюючи у якій борговій ямі застрягло місто. Це ставить перед Романюком непросту задачу втримати рейтинг впродовж наступного прогнозовано нелегкого року та проявити свої якості як «заслуженого економіста України», яким він визнаний указом Президента Кучми 2003 року.

Прихід Романюка в крісло – подія року ще й тому, що для обласного центру Волині явно означає початок нової владної «епохи». У стіни мерії вернулася частина керівників міста «допомаранчевих» часів. А якою буде «час Романюка» для Луцька – покаже майбутнє.

Обрання Романюка у оцінці редакції зрештою перемогло у номінації «Нове крісло-2010» іншу значущу і доленосну подію: призначення на посаду волинського губернатора Бориса Клімчука. Так, це було безумовною подією року. Проте, притримуючись думки, що визначальним стало не так призначення нового губернатора, як сама його особа, оцінюючи масштаби діяльності Клімчука, редакція присудила йому іншу номінацію (див наступні публікації).

Серед інших значних «Нових крісел 2010», які відзначили «ВН» - крісло голови Волинської облради, яке посів Володимир Войтович, обрання ковельським міським головою Олега Кіндера, призначення Антона Кривицького радником луцького міського голови. Непересічною і знаковою подією стало також призначення на посаду начальника обласного УМВС в області В’ячеслава Ходирєва – одного з найвпливовіших «людей Клімчука».

«КОРУПЦІЙНИЙ СКАНДАЛ-2010»

Розкрадання майна на Луцькому комбінаті хлібопродуктів №2

Справа, яку у червні 2010 порушила прокуратура області проти керівника Луцького КХП №2 Михайла Гнасюка, набула широко розголосу.

У 2008 році директор підприємства уклав договір з Державним комітетом України з державного матеріального резерву про зберігання майже 25 тисяч тонн зерна. Правоохоронці стверджують, що директор комбінату незаконно отримав до своєї кишені близько 34 мільйонів гривень за продаж цього зерна з державного резерву.

Крім звинувачень у розкраданні державного майна, директора підозрюють і у відхиленні від сплати податків внаслідок підробки бухгалтерських документів.

За повідомленням правоохоронців вручення підозрюваному оповіщення про порушення кримінальної справи та затримання супроводжувалося опором, переховуваннями та униканням відвідин прокуратури.

Нині розгляд справи триває і за інформацією «ВН» КРУ проводить додаткову перевірку по факту зникнення зерна.

До слова, правоохоронці стверджують, що ще у 1997 році, коли Михайло Гнасюк став директором КХП, на хлібокомбінаті виявили недостачу великої кількості зерна і проти колишнього директора також була порушена кримінальна справа.

Серед інших корупційних скандалів на Волині «ВН» виділили арешт та суд екс-депутата Луцької міськради Тетяни Семенюк за отримання хабара в розмірі 30 тисяч гривень, кримінальну справу проти начальника управління освіти міськради Луцька Сергія Калуша, а також відкриття кримінальної справи проти депутата Миколи Сур’яка.

«ЗВІЛЬНЕННЯ-2010»

Богдан Шиба програв вибори


Богдана Шибу звільнило, біля 22 тисяч лучан, які довірили йому місту у 2006-му. Адже тоді за нього віддали свої голоси близько 30 тисяч жителів міста, у той час як у 2010-му за Шибу проголосувало трошки більше 8 тисяч.

Серед причин такого «звільнення» називають як об’єктивні фактори – фінансову кризу, традиційну «запущеність» комунальної сфери тощо, так і суб’єктивні – конфліктність міського голови з впливовими бізнесменами міста, дивну подекуди кадрову політику Шиби, його розрив з «Батьківщиною», яка могла стати у 2010-му рятівною для Шиби.

І якщо урізноманітнення культурного життя міста, популяризація національних традицій за каденції Шиби набула піднесення – то у господарській сфери значних зрушень не відчувалося.

«Шиба хотів забрати базар», «Шиба не платив зарплати тролейбусникам», «Шиба не ремонтує доріг» ці та інші тези, підігріті політичними опонентами і покладені на благодатний ґрунт традиційного обурення владою, стали для Богдана Шиби фатальними.

Серед інших голосних звільнень-2010 - звільнення Олега Савчука з посади керівника КП «Зелене господарство» за погану роботу (яке через декілька місяців суд визнав незаконним), раптова відставка Дмитра Головенка з посади голови правління ВАТ «Волинська обласна друкарня» восени 2010 року ( хоча контракт укладений з ним передбачав співпрацю до 2014), а також звільнення начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської ОДА Миколи Кучеренка через «невміння писати офіційні листи».

«РЕЗОНАНС-2010»

П’яний офіцер-прикордонник розстріляв працівника автозаправки

У лютому 2010 року начальник відділу прикордонної застави «Дольськ» Луцького прикордонного загону майор Віталій Лисюк розстріляв з автомата працівника АЗС при в’їзді до Любешова.

Подія набула широко резонансу: злочинець мав високу посаду, був у стані алкогольного сп’яніння, а вбивство скоїв зі службової зброї. Як стало відомо в ході справи, в той вечір Лисюк святкував своє 32-річчя.

Суд у серпні визнав Лисюка винним в умисному вбивстві і присудив 12 років тюрми.

Іншими претендентами на номінацію «Резонанс-2010» «ВН» назвали викриття порностудії співробітниками СБУ у Луцьку, учасниці якої були вихованцями одного з луцьких модельних агентств; відкриття у центрі Луцька магазину, що торгував психотропними речовинами; самогубство помічника екс-депутата Дмитра Москвича Пилипа Євдокимова в серпні цього року; а також страйк луцьких тролейбусників.

«ВІДКРИТТЯ-2010»

Добудова корпусу «Б» Волинської обласної лікарні

«Корпус Б» Волинської обласної клінічної лікарні звучав на вустах як необхідний стратегічний об’єкт не одного голови волинської облдержадміністрації, міського голови та чиновника-медика.

Будувати його почали ще одинадцять років тому. Фінансування було нестабільним, затримувалося через кризу в державі, політичні перипетії. Основну частину коштів – а саме 14 мільйонів на будівництво освоїли саме в 2010 році. А загалом будівництво коштувало близько 20 мільйонів.

Подивитися, на що пішла така сума грошей, хотів навіть Президент України Віктор Янукович. Однак завадила погода – 8 грудня стрічку перерізав екс-Міністр охорони здоров’я Зиновій Митник.

Відтепер нове фізіотерапевтичне відділення зможе приймати 600 хворих щоденно та проводити понад дві тисячі операцій в рік. В тому числі близько семиста кардіохірургічних та 200 з них із зупинкою серця. Відділення має можливість приймати кожен день понад 600 хворих, в тому числі у ранньому післяопераційному періоді, хворих на цукровий діабет, «сердечників», пацієнтів з порушеннями шлунково-кишківникового тракту та опорно-рухового апарату. А також корпус «Б» зможе проводити ранню реабілітацію після кардіохірургічних операцій, протезування суглобів та оперативних втручань на хребті.

Серед претендентів на звання головного відкриття 2010 року були торговий центр «Грант-Волинь», який довгі роки вважався довгобудом міста, будівельний гіпермаркет «Епіцентр».

«ГУЛЯННЯ-2010»

Відзначення у Луцьку Дня міста та Дня незалежності України

Не зважаючи на скрутне фінансове становище та відсутність державного фінансування відзначення 925-ого дня народження Луцька та національних свят тривало декілька днів.

З 19 серпня обласний центр перетворився на вулик, де лунали танці та пісні народів світу в рамках фестивалю «Поліське літо з фольклором». Танцюристи та співаки, що представляють народні пісні та танці приїхали з Індонезії, Росії, Сербії, України, Білорусії, Іспанії, Сенегалу та Польщі та окуповували центральні площі міста.

В рамках святкування дня міста до Луцька запросили гурт «Мандри», випустили пам’ятну монету, провели декілька тематичних виставок, конкурс краси , гіннес-шоу , мистецьке дійство «Любарт-фест», свято квітів , з десяток спортивних турнірів, бодіарт та навіть відкрили відреставрований сквер та провели фестиваль ведичної культури.

Не минули гучності і святкування Дня Незалежності, які логічно продовжили святкування ювілею Луцька. В рамках акції «Українська вишиванка» лучани у вишитих святкових строях знову вибудовували «живу» фігуру.

Окрім цього, номінантами на кращу гулянку 2010 року були були мистецький фестиваль «Ніч у Луцькому замку» та фестиваль «Бандерштат-2010».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Іван Показати IP 31 Грудня 2010 15:55
Браво! Хороший рейтинг! І правильно, що не зациклилися тільки на політиці. Вбивство в Любешові - це був резонанс ще той!
націоналіст Показати IP 1 Січня 2011 09:12
"...популяризація національних традицій за каденції Шиби набула піднесення.." - спочатку дівчину годують, а потім її танцюють, - кажуть грузини. Треба смачно поїсти, мати в кишені гроші, а тоді одягати вишиту сорочку. 8 тисяч городян, які проголосували за Шибу - це безпрецедентний випадок на Україні для діючого мера. Це такий срам, що можна вдавитись сирою картоплиною. Отак сісти не в свої сани! Щодо Романюка і його перемоги на виборах, то він все робить тихо - без помпи, шуму і пилюки.
Сьцьопа Показати IP 2 Січня 2011 13:36
До "Корупційного скандалу". Хочу сказати геніальним волинським правоохоронцям того часу, що попередній директор сумнозвісного КХП-2 Юхим Казнадзей, якому інкримінували недостачу девяти тисяч тонн зерна, богу душу не винен. Це була помста за вперше вивішений жовто-блакитний прапор на Волині на високій споруді елеватора, і ще багато за що, про що тут не хочеться згадувати. Якщо коротко - то не догодив владі (ще радянській). Розумна людина - "ходяча енциклопедія", інтелектуал, патріот, втілення людської скромності і культури - близько шестимісяців просидів в Луцькому СІЗО, так звана кримінальна справа розвалилась і Казнадзей прямо з камери був відпущений на волю без суду. Ніяки збитки йому не були компенсовані. Власне, надламаний морально і фізично, він їх не вимагав. Прав той, у кого влада. Це для того, щоб між вже колишніми двома директорами КХП-2 не ставити знак рівності під загальною назвою "злодій". Перший - ветеран хлібної галузі Волині з сірою масою в голові, яка чітко працювала, , другий - теж з головою, проте в ній жижа і кал, які працювали на "хапальний рефлекс". Не може керувати таким підприємством той, хто ще пару років до посади директора вивозив з млина на тракторі сміття. Прошу не ототожнювати цих двох директорів.
Спостережлива Показати IP 2 Січня 2011 18:55
Фото "Нове крісло 2010": Святославу Кравчуку на такі "форуми" треба носити довгі шкарпетки, аби не виглядали голубі кальсони. А як же він в коханки роздягається, якщо таку має?
х до Спостережлива Показати IP 10 Січня 2011 11:31
Якщо таку має, то - швидко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus