USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вбивство Хашоггі спланували і здійснили чиновники Саудівської Аравії, – ООН

7 Лютого 2019 22:44
Саудівський журналіст Джамал Хашоггі став жертвою жорстокого навмисного вбивства, спланованого офіційними особами Саудівської Аравії. Про це свідчать попередні результати міжнародного розслідування, заявила в четвер спеціальний доповідач ООН з питання про позасудові страти Агнеса Калламар за підсумками свого візиту до Туреччини.

Про це передає mind з посиланням на центр новин ООН.

«Вбивство Хашоггі й неймовірна жорстокість, з якою воно було скоєно, – трагедія для його рідних. Але це вбивство також призвело до серйозних наслідків на міжнародному рівні, які вимагають негайного втручання з боку міжнародної спільноти, включаючи ООН», – сказала Калламар.

Спецдоповідач перебувала в Туреччині з 28 січня по 3 лютого. Її супроводжували юрист з Великобританії Хелена Кеннеді і професор Коїмбрського університету Португалії Дуарте Нуно Вієйра.

Калламар розповіла, що їм вдалося отримати доступ до найважливішої інформації, що стосується справи Хашоггі, включаючи аудіозапис вбивства, яким володіють турецькі спецслужби. Калламар також заявила, що Саудівська Аравія перешкоджає спробам Туреччини провести незалежне і прозоре розслідування справи.

Головні завдання команди спецдоповідача – вивчити всі обставини загибелі журналіста, проаналізувати «кроки, вжиті урядами» у відповідь на вбивство, і з'ясувати, що іще потрібно зробити, щоб справа не закінчилася безкарністю. Розслідування триватиме кілька місяців. Очікується, що Калламар представить його остаточні результати Раді ООН з прав людини в червні 2019 року.

Саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашоггі зник у посольстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня. Офіційний Ер-Ріяд визнав, що він убитий, тільки після 20 жовтня. 1 листопада турецькі ЗМІ повідомили, що тіло Хашоггі було знищено в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає.

У листопаді під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди кислоти та інших хімікатів. Туреччина передала пов'язані з вбивством Хашоггі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Німеччині, Франції і Великій Британії.

Раніше Центральне розвідувальне управління заявило, що вбити журналіста Хашоггі в Стамбулі наказав принц-спадкоємець Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман Аль Сауд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus