USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90
Профіль користувача
uspesnaledy8
Дата реєстрації: 8 Серпня 2016 09:59
Коментарів: 1
Відповідь юриста:
У вашому випадку щоб уникнути відповідальності є лише варіант дроблення заднім числом проміжної відповіді про продовження розгляду запиту до 20 робочих днів. А вже внутрішнім відомчим розпорядженням мотивувати це тим, як є (що відповідальна особа за таку інформацію перебувала у відрядженні). В цьому випадку проміжна відповідь міститиметься лише у вашому діловодстві (і її слід буде якої вмістити хронологічно до журналу вихідної кореспонденції). В іншому випадку відповідальності не уникнути, хіба що закінчаться строки давності притягнення до неї.
Відповідь юриста:
Для відповіді на це запитання Вам слід детально проаналізувати зміст статті 13 Закону України "Про доступ до публічної інформації" в контексті змісту запитуваної інформації.

Крім суб’єктів владних повноважень розпорядниками інформації для цілей вказаного Закону визнаються в тому числі юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів, бюджету Автономної Республіки Крим, - стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів, суб'єкти господарювання, які займають домінуюче становище на ринку або наділені спеціальними чи виключними правами, або є природними монополіями, - стосовно інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них. До розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим Законом, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють:

1) інформацією про стан довкілля;

2) інформацією про якість харчових продуктів і предметів побуту;

3) інформацією про аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні події, що сталися або можуть статися і загрожують здоров'ю та безпеці громадян;

4) іншою інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

Тому проаналізуйте запит з огляду на наведене, і отримаєте відповідь на Ваше запитання.
Відповідь юриста:
Я не підкажу Вам аналогічних рішень з таким предметом, бо безпосередньо з такими особисто в практиці не стикався, щоб надати Вам рішення по конкретних справах.

Щоб знайти судову практику, про яку запитуєте, Вам слід зайсти на сайт реєстру судових рішень, та за відповідними параметрами пошуку, зокрема за контекстом, шукати такі рішення, перечитуючи кожне, допоки не знайдете підходящого.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Такого поняття як власник ОСББ не існує. Можливо, маєте на увазі керівництво. Якщо Вам за законом належить зокрема субсидія за надання житлово-комунальних послуг, ОСББ не має законних підстав перешкодити в її отриманні.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Частиною 2 статті 16 Закону України "Про статус народного депутата України" передбачено, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, яким адресовано депутатське звернення, зобов'язані протягом 10 днів з моменту його одержання розглянути і дати письмову відповідь. У разі неможливості розгляду звернення народного депутата у визначений строк його повідомляють про це офіційним листом з викладенням причин продовження строку розгляду. Строк розгляду депутатського звернення, з урахуванням продовження, не може перевищувати 30 днів з моменту його одержання. Аналогічний строк передбачено і для розгляду звернення депутату місцевої ради (частина 2 статті 13 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад").

Відповідно до статті 24 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, яким направили адвокатський запит, зобов'язані не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом.
Відповідь юриста:
Доброго дня! До внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (до поки не було деталізовано статтю 212-3 цього Кодексу), за ненадання відповіді на запит депутата місцевої ради органи прокуратури складали протокол про адміністративне правопорушення за ст. 212-3 КУпАП за порушення прав на інформацію. На сьогодні зазначена стаття КУпАП доволі деталізовано визначає саме за ненедання якої інформації і кому настає за нею відповідальність. І про депутата місцевої ради в ній згадки немає. Однак можна спробувати поскаржитись представнику уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, де поставити питання про складення протоколу за ст. 212-3 КУпАП на особу, яка проігнорувала запит депутата місцевої ради. Можливо на неї і буде складено протокол про адміністративне правопорушення.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В мене саме такої практики немає, і я її не досліджував. А знайти її можна сайті Єдиний державний реєстр судових рішень за цим посиланням.

При цьому в критеріях пошуку бажано зазначати суди касаційної інстанції та Верховний Суд України (оскільки це праоворієнтуюча практика).
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо під "прийняти до свого розпорядження" маєте на увазі прийняття у власність, тоді для відповіді на це запитання потрібно більше вихідних даних: кто попередній власник, на якій підставі і ким вони надані в заставу банку, який статут цих водяних насосів - нерухоме чи рухоме майно. Тому, щоб відповісти на вказане запитання Вам слід спочатку як мінімум уточнити те, що зазначив.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Я переконаний, що за таких обставин якщо органи опіки та піклування нададуть згоду на зазначений Вами правочин, це не буде правопорушенням, оскільки фактично житлові права дитини збережуться. А деталі щодо того, що будинок наразі вважається не житловим, а дачним - це питання оцінки конкретної ситуації, і якщо такий будинок буде обстежено комісією та встановлено, який він є в дійсності, і що в ньому є всі умови для проживання і що вже відбувається процес його переведення в житловий - тоді, на мою думку, будуть всі підстави дла надання дозволу органом опіки.

В додаток скажу, що для оформлення такої операції слід буде пошукати іншого нотаріуса, якщо той з ким попередньо проговорювали ситуацію, відмовляється.
Відповідь юриста:
Для дитини віком дo 6 років: з 01 січня 2016 пo 30 квітня - 1167 грн., з 01 травня пo 30 листопада 1228 грн., з 01 грудня - 1355 грн.
Для дітей вікoм вiд 6 дo 18 рокiв: з 01 січня 2016 пo 30 квітня - 1455 грн., с 01 травня пo 30 листопада 1531 грн., з 01 грудня - 1689 грн.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Обласні, міські, селищні та сільські ради на підставі п. 284.1 ст. 284 Податкового кодексу можуть встановлювати пільги щодо сплати земельного податку, який справляється на відповідній території: часткове звільнення на певний строк, зменшення суми земельного податку лише за рахунок коштів, які зараховуються до відповідних місцевих бюджетів.

Тобто це питання можливе, і для цього Вас слід звернутись до відповідної місцевої ради, яка у Вашому окремому випадку зможе прийняти рішення про звільнення Вас від сплати земельного податку (тієї самої орендної плати) на строку існування обставин, за яких земельну ділянку не можливо використовувати за цільовим призначенням.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, у 2017 році під електронне декларування підпадають всі особи, уповноважені на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції". Я вважаю, що за законом вказувати в електронній декларації відомості про суму офердрафту, яка не перевищує 50 мін. заробітних плат, не потрібно.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Вам слід звернутись до сільської або селищної ради, юрисдикція якої пошурюєтсья на відповідну територію, де проживаєте і де бажаєте отримати земельну ділянку, і вимагати виділення Вам такої ділянки. Звідси слід розпочати.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Щоб відповісти на це запитання, Вам слід уточнити який саме кінцевий результат Ви хочете отримати в цій ситуації.
uspesnaledy8: Доброго ранку!
Уточнюю, який саме кінцевий результат хочу з приводу вищевказаного питання.
Хочу, щоб суд не надав дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки іпотекодержателю.

[3 Жовтня 2016 16:58] uspesnaledy8: Доброго вечора!
Скажіть, будь ласка, як бути в такій ситуації, у 2009 році було прийнято рішення вищої інстанції суду щодо знесення будівель, які були незаконно збудовані орендарями на орендованій земельній ділянці, яка є комунальною власністю міської ради. Якимось чином у 2011 році їм вдалося відступити ці будівлі іншій особі на підставі договору про задоволення вимог іпотекотримача. Ця ж особа у 2014 році оформила право власності на ці будівлі і тепер подала до суду, щоб задовольнили її вимоги щодо надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки.
Як бути в такій ситуації?
Заздалегідь дякую! Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Щоб відповісти на це запитання, Вам слід уточнити який саме кінцевий результат Ви хочете отримати в цій ситуації.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Для досягнення зазначеного Вами результату, слід органу місцевого самоврядування звернутись до суду з позовом про визнання недійним документів, на підставі яких іпотекодержатель оформив право власності на такі будівлі, оскільки, як розумію, якщо свого часу було чинне рішення суду про знесення таких будівель – вони були збудовані самочинно. А без скасування факту, що такі будівлі на сьогодні є повноцінними об'єктами нерухомості, і що вони мають власника, отримати бажаний Вами результат не певен, що буде можливим.

Тому слід подати позов, про який зазначив вище, і просити суд зупитини провадження у справі, в якій власник будівель просить надати дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки, до вирішення позову, за яким буде оспорено його право власності на будівлі.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Таку декларації може підписати і представник заявника, тобто забудовника, за умови належного підтвердження його повноважень. Це врегульовано загальним інститутом представництва, який існує в цивільному праві. Оскільки в даному випадку таке право не є нерозривно пов’язане з особою заявника.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В мене особисто не має такої судової практики. В той же час за наявності рішення суду про зобов'язання укласти додаткову угоду на певних умовах, де буде визначено звільнення від орендної плати у зв'язку з неможливістю використання земельної ділянки не з вини орендаря, це буде підстава для звільнення від земельного податку.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Тут пожна подавати письмові заперечення на дії головуючого або подати скаргу про вчинення суддею дисциплінарного правопорушення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (до її дисциплінарної палати).
Відповідь юриста:
Такого поняття як зупинення діяльності підприємства юридично не існує, і навіть за відсутності керівника, має бути особа, котра виконуватиме його обов'язки. Підприємство може перебувати лише в процесі припинення у зв'язку з триванням процедуру його ліквідації, і до внесення змін до реєстру про його припинення, воно вважається діючим. Відповідно в такому випадку звітність повинна подавати особа, котра буде призначена в.о. керівника.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Стаття162 Господарського кодексу України визначає, що суб'єкт господарювання, який є власником технічної, організаційної або іншої комерційної інформації, має право на захист від незаконного використання цієї інформації третіми особами за умов, що ця інформація має комерційну цінність у зв’язку з тим, що вона невідома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб на законних підставах, а власник інформації вживає належних заходів до охорони її конфіденційності.

У свою чергу, статтею 420 Цивільного кодексу України визначено, що комерційна таємниця є одним з об'єктів інтелектуальної власності, відповідно майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю належать особі, яка правомірно визнала інформацію комерційною таємницею, якщо інше не встановлено договором.

Постанова Кабінету міністрів України від 09.08.1993 року №611 "Про перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці", містить вичерпний перелік документів, що не становлять комерційну таємницю, при цьому, фінансово-господарські документи суб’єкта підприємницької діяльності до їх складу не входять.

Натомість, всі документи щодо фінансово-господарських відносин підприємства з його контрагентами можуть містити інформацію, яка має комерційну цінність, невідома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб, а отже правомірно може бути визнана підприємством комерційною таємницею.

Таким чином, враховуючи зміст вищевказаних норм законодавства, на моє переконання, головне управління ДФС може самостійно витребувати (без наявності ухвали слідчого судді), або поза межами планової чи позапланової перевірки, документи, які не містять комерційну таємницю та які, власник таких документів, погодиться надати добровільно.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ні, не можна. У відповідності до статті 27 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Стадія апеляційного провадження передбачає перегляд вже прийнятого рішення.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Для цього слід подати апеляційному суду про долучення доказів до матеріалів справи у відповідності до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України. При цьому слід зауважити, що це робиться на виконання свого обов'язку довести ті обставини, на які посилаєтесь як на підставу своїх вимог чи заперечень (ст. 33 ГПК України). Також доцільно обгрунтувати причину з якої такі докази не були додані суду першої інстанції.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Не можуть самі визначати непередбачений строк надання відповідей на їх запити. В таких випадках варто нагадати запитувачам, що у відповідності до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Таке можна вимагати зробити як із внесенням відповідних змін до договору оренди, так і без внесення таких змін (суто провести відповідні розрахунки, в яких буде прослідковуватись згода орендодавця не неоплату за відповідний період).
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ні, не може. Хіба що такий представник буде адвокатом, оскільки у справах про адміністративні правопорушення передбачена можливість особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, мати захисника.Статтею 271 КУпАП передбачено, що у розгляді справи про адміністративне правопорушення можуть брати участь адвокат, інший фахівець у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Надавати копію такого протоколу іншій особі, навіть якщо вона діє на підстві довіреності, правових підстав не має.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Згідно Закону України "Про відповідальність у сфері містобудівної діяльності", якщо замовник будівництва не суміщає в одній особі функції замовника і підрядника одночасно, то за вказаним законом він може нести відповідальність лише за незабезпечення здійснення технічного та авторського наглядів у випадках, коли такі нагляди є обов'язковим згідно із законодавством. В інших випадках відповідальність несе підрядник.
uspesnaledy8: Доброго дня!

Скажіть, будь ласка, як сторона може вступити в цивільний процес в апеляційній інстанції із самостійними вимогами на предмет спору, якщо в суді першій інстанції не приймала участь? Може є якась практика з цього приводу? Заздалегідь дякую!

Друге питання: рішення господарського суду набрало законної сили та не оскаржувалось (саме рішення від 2015 року), яким було вирішено стягнути заборгованість по орендній платі. Був виданий наказ та в ДВС відкрито провадження. Однак, ДВС перевірило яке є майно та рахунки у боржника і повідомило що арешт накладено на загальну суму, яка є офіційно в наявності на банківських рахунках 1000 грн, а рішенням стягнуто 30000 грн. Наразі Боржник змінив юридичну адресу і ДВС передало справу до іншого міста органу ДВС та зазначають, що не можуть виконати рішення суду у звязку з тим, що у боржника немає іншого майна на яке можна накласти арешт та повернути борг.

У мене питання, як бути в такій ситуації, виходить, що виграв справу все безпідставно, бо боржник нічого немає і з нього неможливо наразі стягнути борг і він може собі спокійно надалі працювати. Як зобов'язати боржника в таких ситуаціях виплачувати борги та виконувати рішення суду?

Заздалегідь дякую!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Для цього така сторона має подати апеляційну скаргу відповідно до ч. 1 ст. 292 ЦПК як сторона, яка не брала участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права та обов'язки, із клопотанням про відновлення строку на апеляційне оскарження.

Можна звертатись в правоохоронні органи із заявою про умисне невиконання посадовими особами боржника рішення суду (ст. 382 КК України), а в іншому випадку тут особливо нічого не зробиш.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Не підкажу Вам точно, оскільки слід розглядати конкретний випадок. Такого плану рішення суду в мене немає.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідно до редакції ч. 3 ст. 43 Закону передбачено можливість повернення авансового внеску лише при здійсненні двох виконавчих дій: після закінчення виконавчого провадження або при поверненні виконавчого документа стягувачу.

Апеляцію саме на незаконні дії судді тут писати процесуально неможливо. З цього приводу можна лише написати скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів на дії судді. В той же час зазначу низку правових аргументів, які можуть допомогти при апеляції, якщо доводи сторони не були грубо проігноровані судом першої інстанції.

Відповідно до частин 1 та 3 статті 213 ЦПК України, рішення суду повинно бути законний і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясова­них обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підт­верджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно з частиною 1 статті 214 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує такі пи­тання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтверджен­ня; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин тощо.

Відповідно частини 3 статті 215 ЦПК України, рішення суду складається з мотивувальної частини із зазначенням: встановлених судом обставин і визначених відповідно до них пра­вовідносин; мотивів, з яких суд вважає встановленою наявність або відсутність фактів,якими обґрунтовувалися вимоги чи заперечення, бере до уваги або відхиляє докази, засто­совує зазначені в рішенні нормативно-правові акти; чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси, за захистом яких особа звернулася до суду, а якщо були, то ким; назви, статті, її частини, абзацу, пункту, підпункту закону, на підставі якого вирішено справу, а також процесуального закону, яким суд керувався.

Згідно пункту 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18.12.2009 року "Про судове рішення у цивільній справі", ухвалене у справі рішення має бути гранично повним, ясним, чітким, викладеним у послідовності, встановленій статтею 215 ЦПК.

Пункт 11 зазначеної Постанови Пленуму вказує, що у мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, що мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку всіх доказів, розрахунки, з яких суд виходив при задоволенні грошових та інших майнових вимог. Вста­новлюючи наявність або відсутність фактів, якими обґрунтовувалися вимоги чи запере­чення, визнаючи одні та відхиляючи інші докази, суд має свої дії мотивувати та враховувати, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (частина четверта статті 60 ЦПК).

У цій частині рішення має міститися обгрунтування щодо кожного сторін по суті позову, що є складовою вимогою частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Таких рішень суду у мене немає. Шукайте в реєстрі. Якщо хтось захопив частину земельної ділянки, на якій існує сервітут, однозначно це є порушення земельного законодавства.

Норми, що регулюють дію земельних сервітутів, передбачені главою 16 Земельного кодексу.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Є. Вулиця, це автомобільна дорога, призначена для руху транспорту і пішоходів, прокладання наземних і підземних інженерних мереж у межах населених пунктів. (Закон України "Про автомобільні дороги" від 08.09.2005).
uspesnaledy8: Доброго ранку!
До моєї родички надійшов такого змісту лист від пенсійного фонду: "З метою визначення обгрунтованості та достовірності поданих для призначення (перерахунку) пенсії довідок про роботу потребують перевірки дані, що відображені у довідках №.........на громадянку...........У разі Вашої згоди на проведення зустрічної перевірки, просимо надати до об єднаного управління (пенсійний фонд) письмову заяву, що надасть можливість врахувати виникнення значних сум переплат пенсій в майбутньому та їх наслідків для пенсіонерів та підприємства, яке несе відповідальність (ст.101 ЗУ "Про пенсійне забезпечення").

Родичка влаштована за трудовим договором до міської ради.

Скажіть будь ласка, чи правомірні дії даного обєднаного управління щодо проведення такої перевірки. Чи є щось з цього приводу в чинному законодавстві України?

Заздалегідь дякую!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Такі дії управління пенсійного фонду правомірні, і це звичайна процедура при перевірці якихось випадків, котрі можуть викликати сумніви у даної установи при вирішенні питання призначення пенсії.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Правомірно, оскільки батьківський обов'язок щодо виховання дитини належить обом батькам, відповідно такому обов'язку кореспондується особисте немайнове право батьків приймати рішення щодо конкретних складових такого вихвання, в тому числі щодо їх місця проживання. І якщо особа, яка юридично є батьком дитини, не рахує що його дитині буде добре проживати постійно у Росії із матір'ю, він може це не дозволити. Звістно можливо через суд отримати право на такий виїзд. Однак, якщо батько дитини адекват, то позитивне вирішення питання в суді малоймовірне.
Відповідь юриста:
Вимагати вона може, а ось щодо повноти правових підстав для таких вимог, це вже інше питання.

Можливо відмовити у видачі копій документів на запит. Пропоную Вам надати відповідь в такій послідовності. "Уважно вивчивши Ваш запит щодо надання інформації про…, вимушені повідомити наступне… (перелічуєте кожну норму закону, на яку посилається поліція та цитуєте її зміст, як те вказано у відповідному нормативно-правовому акті. Там, де не має посилань на конкретні статті законів чи підзаконних актів - вказуєте про відсутність в такому акті прямих норм, які зобов'язують суб’єкта отримання запиту надавати відповідну інформацію). Далі вказуєте, що порядок можливості отримання запитуваної інформації є іншим, зокрема на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, винесеної у кримінальному провадженні у встановленому порядку за наявності на те відповідних правових підстав.

Також, якщо при можливому наданні відповіді на запит будуть розголошуватись конкретні анкетні дані фізичних осіб, зазначаєте те, що у запиті ставиться питання про надання, зокрема анкетних даних осіб, і що у відповідності до частини 2 статті 21 Закону України "Про інформацію" (що кореспондується із Рішенням Конституційного Суду України N1-9/2012 від 20 січня 2012 року у справі N1-9/2012 за конституційним поданням Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 32, частин другої, третьої статті 34 Конституції України), такі дані відносяться до конфіденційної інформації, поширення якої без згоди таких осіб утворює склад кримінального правопорушення, передбаченого ст. 182 КК України.

У відповіді на запит варто нагадати, що у відповідності до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

В кінці відповіді зазначаєте, що правових підстав для задоволення запиту не вбачається".
Відповідь юриста:
Доброг дня! Як розумію батьки дитини в даному випадку розведені. Тому запитуване питання залежить, чи вирішено, з ким має проживати неповнолітня дитина до досягнення повноліття. Відповідно разом із тим із батьків дитина має бути зареєстрована.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідно до ст. 1 Закону України "Про запобігання корупції", до суб’єктів декларування відносяться особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; інші посадові особи юридичних осіб публічного права; інші особи, які зобов’язані подавати декларацію відповідно до Закону.

Декларація суб'єкта декларування, який припинив діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (в запитуваному випадку це стосується осіб, які позбавлені статусу держ. службовців у листопаді 2016 року), подається до 00 годин 00 хвилин 01 квітня року, наступного за звітним роком, у якому було припинено таку діяльність. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

Щодо питання, чи слід працівникам комунальної установи Територіальний центр соціального обслуговування міста, рекомендую офіційно звернутись до Національного агентства з питань запобігання корупції.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Це питання має бути врегульовано відповідним внутрішнім відомчим положенням про таку комісію. Пошукайте у такому документі.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Законно, не маючи повноважень щодо розпорядження автомобілем, не може.
uspesnaledy8: Доброго дня!

Скажіть, будь ласка, особа звільнилася зі служби з органів місцевого самоврядування у зв'язку з досягненням пенсійного віку (на той час за старим законодавством), особа працювала весь час на контракті в органах місцевого самоврядування, однак, наразі законодавство змінилося і граничний вік до 65 років дозволяє працювати. Зараз особі 59 років і в травні місяці набирає чинності новий Закон про місцеве самоврядування, у зв'язку з чим вона хоче поновитися на роботі в органах місцевого самоврядування і офіційно працювати до 65 років на підставі нововведень.

Чи правомірними будуть дії органів місцевого самоврядування при поновленні її на роботі наразі.

Які НПА чи рішення суду є з цього приводу.

Чи будуть потім органи податкової вважати це порушенням та накладати штраф?

Дуже буду вдячна за відповідь!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Не до кінця розумію, що маєте на увазі під поновленням на роботі? Якщо раніше вона звільнилась фактично добровільно, трудові відносини були розірвані. І тому при прийнятті її на роботу зараз такі трудові відносини будуть оформлюватись заново. В цьому ж випакду не має ніякого трудового спору. Ці питання регулюються Кодексом законів про працю і Законом України "Про службу в органах місцевого самоврядування".
Відповідь юриста:
Доброго дня! Можна, якщо на це буде надано дозвіл відповідного органу опіки та піклування (саме на продаж). І якщо садовий будинок, який хочете придбати, по суті є житловим, а лише залишається садовим за статусом, тоді, допускаю, що орган опіки та піклування, обстеживши такий будинок, в комісійному порядку як виключення зможе надати такий дозвіл, якщо це буде в інтересах дитини.

Тут можна відійти від стереотипів інструкцій та керуватись передбаченим ч. 8 ст. 7 Сімейного кодексу України принципом максимально можливого урахування інтересів дитини.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Цей факт однозначно в подальшому випливе при постановці автомобіля на облік особами, які фактично його придбали. Щоб відповісти на це запитання повно, слід щоб Ви уточнили яким чином у вашій ситуації документально оформляється фактичний продаж автомобіля, тобто Вашу "схему" ).
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідно до пункту 9 частини першої статті 46 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", у декларації відображаються фінансові зобов'язання суб'єкта декларування та членів його сім'ї, які є дійсними станом на останній день звітного періоду. Під фінансовими зобов'язаннями у цілях декларування розуміються:

- отримані кредити, позики;

- інші кошти, які були позичені суб'єкту декларування або члену його сім'ї іншими особами, зокрема поворотна безвідсоткова фінансова допомога, отримана і не повернена у звітному періоді суб'єктом декларування або членом його сім'ї;

- зобов’язання за договором лізингу;

- зобов'язання за договором страхування;

- зобов'язання за договором недержавного пенсійного забезпечення;

- несплачені податкові зобов'язання;

- інші зобов'язання (у декларації необхідно зазначити, які саме).

Позика, отримана суб'єктом декларування або членом його сім'ї (тобто кошти, стосовно яких суб'єкт декларування або член його сім'ї є позичальником), відображається у розділі декларації "Фінансові зобов'язання". Кошти, які суб'єкт декларування або член його сім'ї позичив третій особі (тобто кошти, стосовно яких суб'єкт декларування або член його сім'ї є позикодавцем), не відображаються в розділі "Фінансові зобов'язання", а зазначаються натомість у розділі "Грошові активи" (у разі перевищення порогу декларування).

Овердрафт - це форма короткострокового кредиту в межах встановленого банком ліміту, що дозволяє здійснювати розрахунки, коли у клієнта на поточному рахунку недостатньо коштів. За умов овердрафту кредитування бан­ком розрахункового рахунку клієнта здійснюється для оплати розрахункових документів при нестачі або відсутності на розрахунковому рахунку клієнта - позичальника коштів. Банк списує кошти з рахунку клієнта в повному обсязі, тобто автоматично надає клієнту кредит на суму, що перевищує залишок коштів. Овердрафт відрізняється відзвичайного кредиту тим, що для погашення заборгованості спрямовуються всі кошти, що надходять на рахунок клієнта.

З врахуванням наведеного, я вважаю, що овердрафт, якщо його не задіяно, не потрібно взагалі відображати в електронній декларації.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Принаймні це не заборонено. Щодо нормативних актів - слід вивчити загальні норми Цивільного кодексу України щодо цивільної дієздатності неповнолітніх та щодо правочинів, які вони можуть вчиняти. Інших спеціальних норм тут не існує.
Відповідь юриста:
Це просто. Ознайомтесь із Порядоком державної реєстрації зміни прізвища, власного імені та по батькові громадян України, яке наявне у формі роз'яснення Мін'юсту від 04.01.2011 р., і доступно за цим посиланням http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/n0002323-11. За наявності довідки про зміну прізвище вона без проблем отримає спадщину. Це не є проблемою.
Система Orphus